Intră acum și în grupul de
Ștefan Mitric, pedagog român din nordul Bucovinei, președinte al Asociației Malanca de la Crasna și consilier regional Cernăuți, a fost eliberat din funcția de director al Gimnaziului din Crasna, instituție de învățământ cu predare în limba română – informează Agenția BucPress.
Potrivit directorului eliberat din funcție, motivul informal al desfacerii contractului de muncă ar fi participarea acestuia la diferite manifestații românești, activități de apărare a limbii române în școli, refuzul de a deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar și activitatea sa de consilier regional întru apărarea limbii și culturii române. Într-un interviu acordat în exclusivitate platformei BucPress TV, Ștefan Mitric a comunicat că eliberarea sa din funcție o consideră un act „de intimidare a românilor” din regiunea Cernăuți.
În interviul acordat platformei BucPress TV, Ștefan Mitric a comunicat că decizia de eliberare a sa din funcția de director i-a fost citită în data de 1 septembrie 2018, după ce acesta a coordonat careul tradițional de început al noului an școlar. Ordinul de eliberare, semnat de directoarea secției de învățământ al Comunei Crasna, avea dată și număr de înregistrare – 31 august 2018, data expirării contractului de muncă al domnului director. Directorul a refuzat să semneze ordinul datat la 31 august, cu o zi mai târziu – în data de 1 septembrie, precizând că se va adresa în instanță.
În locul lui a fost numit un nou director temporar.
Ștefan Mitric este nemulțumit de faptul că nu a fost înștiințat din timp că va fi eliberat, precum prevede legislația muncii din Ucraina. Întrebat de jurnaliștii BucPress TV care au fost adevăratele motive ale eliberării sale, Mitric a declarat că bănuiește „că primarul Dragun și șefa secției de învățământ Maksimiuk au fost presați de cineva pentru a nu prelungi contractul de muncă”.
Pedagogul român susține că a pus în permanență în discuție problema limbii române în școli, a participat la un protest pașnic împotriva Legii Educației adoptată în septembrie 2017 de Rada Supremă și a refuzat să deschidă clase cu predare în limba ucraineană în Gimnaziul din Crasna, în pofida unor presiuni enorme exercitate de conducerea locală.
„Multor nu le-a plăcut (poziția mea). Eram uneori impus de șefa de la secția de învățământ să deschid clase cu predare în limba ucraineană, dar eu am refuzat, argumentând că părinții nu vor, că trebuie organizată adunarea generală a părinților…”, a spus Ștefan Mitric, adăugând cu lacrimi în ochi că bucovinenii din Crasna nu îi vor ierta niciodată trădarea limbii și a tradițiilor strămoșești.
Merită menționat faptul că Ștefan Mitric este președintele Asociației Malanca de la Crasna, organizație care este partener al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în proiectul acordării de burse etnicilor români din regiunea Cernăuți. Mai mult decât atât, Ștefan Mitric este consilier regional și a inițiat în 2017 o procedură de apel al Consiliului Regional Cernăuți către Parlament pentru anularea Legii Educației, însă aceasta nu a fost susținută de majoritatea de deputați ucraineni.
Ștefan Mitric consideră că autoritățile încearcă în acest mod să intimideze directorii de școli cu predare în limba română, argumentând că, în afară de el, a fost eliberat din funcție domnul Levițchi, director la școala din Ropcea, raionul Storojineț, „pe care l-au obligat să scrie cerere, astfel părăsind postul de director, fiindcă nu a vrut să deschidă clasă ucraineană”. (BucPress)
Intră acum și în grupul de