Greenpeace solicită intervenția Romsilva într-un caz de alunecări de teren iminente


Intră acum și în grupul de

Greenpeace România atrage atenția Romsilva și Ministerului Apelor și Pădurilor asupra unui caz de exploatare forestieră din județul Bacău, care poate duce la alunecări de teren. În apropiere de gospodării, în localitatea Asău, județul Bacău, există un act de punere în valoare pentru 475 de arbori (1.005 metri cubi de lemn). Deja au fost extrași arbori la câteva zeci de metri de locuințe, pe un versant cu pantă între 30 și 50 de grade.

Ulița Purcăreni din Asău are deja un istoric de probleme cu inundații și aluviuni aduse de pe versantul cu pantă ridicată și procese erozionale active, probleme pe care Greenpeace le-a semnalat în zonă anul trecutTăierea arborilor de pe versantul de la marginea satului poate doar să agraveze problemele și să adauge riscul unor alunecări de teren.

Subliniem faptul că în data de 11 iunie 2016, în urma unor precipitații abundente, a avut loc o alunecare de teren pe partea cealaltă a Trotușului. Alunecarea s-a produs pe o lungime estimată la 2,5 km și o lățime ce variază între 10 și 40 de metri. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al orașului Comăneşti a dispus în data de 13 iunie 2016 evacuarea populaţiei din cele 12 gospodării supuse riscului, alunecarea fiind activă iar frontul său (temporar stabilizat) aflându-se la circa 100-150 de metri de case, respectiv la circa 350 de metri de drumul național 12A.

În zonă, pădurea matură a fost tăiată. Arborii maturi care au susținut în trecut stabilitatea solului și au modelat circuitul normal al apei au fost extrași aproape în totalitate. Pădurea s-a refăcut natural, însă arborii tineri sunt încă mici, cu diametre între 2 și 10 cm și nu pot face față. Considerăm că lipsa vegetației forestiere mature, acumularea apei în sol și panta de peste 35 de grade în zona superioară a alunecării, în mod cumulat au determinat alunecarea de teren. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a confirmat în septembrie 2016 că principala cauză a alunecării de teren a reprezentat-o tăierea ilegală de arbori.

Greenpeace România solicită Romsilva să găsească o soluție prin care să oprească tăierea arborilor în imediata vecinătate a gospodăriilor și trecerea pădurii de la marginea satului într-o categorie funcțională de protecție, pentru a menține stabilitatea versantului și a limita pericolul de inundații și alunecări de teren.

Scrisoarea adresată Romsilva este disponibilă aici.

Din păcate, astfel de cazuri nu sunt puține, de aceea este nevoie de implicarea tuturor. Învățați să recunoașteți o tăiere posibil ilegală sau abuzivă din Ghidul Voluntarului aici și semnalați cazurile de tăieri ilegale pe www.salvezpadurea.ro.


Intră acum și în grupul de