Intră acum și în grupul de
În România, deși sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la buget, Guvernul anterior a lăsat o întreagă industrie la mâna activiștilor antitutun și a unui expert cât se poate de părtinitor din Ministerul Sănătății, mânați cu toții de ideologia OMS. Aceștia au urmat o agenda paralelă, întârziind transpunerea Directivei europene a tutunului. Din această cauză, comercianții au avut la dispoziție numai șase luni, in loc de un an, pentru lichidarea stocurilor de produse anterioare, iar milioane de pachete au devenit neconforme prin efectul unei legi întârziate și nu pentru că produsele ar fi improprii pentru consum. Circa 70.000 de comercianți au achiziționat produse pe care nu le mai pot vinde, fiind pasibili de amenzi de până la 100.000 lei. În prezent, producătorii au demarat retragerea produselor, în vederea distrugerii, iar pentru produsele distruse vor trebui recuperate de la buget accizele plătite. Așadar, pierd și plătesc producătorii, comercianții, statul, nu experții și activiștii care au întârziat transpunerea din dorința de a sabota industria tutunului. Aceștia își văd mai departe liniștiți de simpozioane anti-tutun, potrivit instrucțiunilor OMS”, arată JTI într-un comunicat.
Vă prezentăm integral comunicatul JTI
Aflată în fața unor acuzații de corupție, practici incorecte și acțiuni controversate (organizarea de campanii antifumat în Siria, premierea dictaturii din Turkmenistan pentru interzicerea vânzării produselor din tutun etc.), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat recent o nouă conducere.
JTI speră ca noul Director general să analizeze serios abuzurile OMS din ultimii ani și să aibă in vedere pe mai departe trei elemente fundamentale fără de care nu există normalitate în orice societate: transparența, dezvoltarea durabilă și inovația.
Transparența – OMS a creat o cultură a cenzurii și a excluderii. În cadrul ultimei conferințe OMS a Părților din Convenția Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT), dezbaterile „deschise” au avut loc în spatele ușilor închise, fără jurnaliști și fără public! Această abordare contravine flagrant principiilor fundamentale ale Națiunilor Unite, din care OMS face parte. Orice persoană sau organizație care se consultă cu oricine din sectorul tutunului, inclusiv reprezentanții guvernului și experții acreditați în domeniu, se află în vizorul OMS. Mai mult, OMS pune presiune și pe alte organizații, în special Agenții ale Națiunilor Unite, solicitându-le să adopte aceeași abordare dogmatică. În consecință, nu este o surpriză că cei trei candidați la conducerea OMS au avut ca temă principală a campaniilor lor transparența. Ne așteptăm ca noul Director general să pună capăt acestei culturi a secretomaniei.
Dezvoltarea durabilă – În mod regretabil, conducerea OMS s-a rupt de realitățile lumii înconjurătoare și a făcut din lupta împotriva fumatului, dar mai ales împotriva industriei legale a tutunului, cel mai important scop al activităților sale. Intimidând cultivatorii de tutun și guvernele, astfel încât să-i fie urmate orbește tacticile de excludere, OMS a periclitat multe programe, care îndeplinesc Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, menite să îmbunătățească viața cultivatorilor din țările sărace. Este esențial ca noua conducere a OMS să recunoască experiența valoroasă, resursele și rigurozitatea pe care companiile legale pot și ar trebui să le pună la dispoziția comunităților în mijlocul cărora își desfășoară activitatea.
Inovația – CCCT din cadrul OMS continuă să recomande interzicerea sau restricționarea țigaretelor electronice, chiar dacă aceste produse nu conțin tutun și au potențialul de a reduce riscurile asupra sănătății. Așteptăm o nouă direcție din partea OMS, care să încurajeze inovația și alegerea pe baza cercetării și dezvoltării, în loc să alunece pe panta contagioasă de interzicere a produselor.
„OMS s-a transformat într-o organizație guvernată de ideologie, angajată în lupta împotriva afacerilor legale, a cultivatorilor de tutun și a vaper-ilor, în loc să fie deschisă și să observe meritul inițiativelor care dau rezultate reale. Sperăm ca noul Director general al OMS să se întoarcă la obiectivele inițiale legate de sănătatea publică, să acționeze transparent, să privească obiectiv problemele globale și să accepte că inovația produselor de nouă generație poate fi de ajutor scopului organizației”, a declarat Michelle McKeown, Corporate Communications Vice President, JTI.
„În România, deși sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la buget, Guvernul anterior a lăsat o întreagă industrie la mâna activiștilor antitutun și a unui expert cât se poate de părtinitor din Ministerul Sănătății, mânați cu toții de ideologia OMS. Aceștia au urmat o agenda paralelă, întârziind transpunerea Directivei europene a tutunului. Din această cauză, comercianții au avut la dispoziție numai șase luni, in loc de un an, pentru lichidarea stocurilor de produse anterioare, iar milioane de pachete au devenit neconforme prin efectul unei legi întârziate și nu pentru că produsele ar fi improprii pentru consum. Circa 70.000 de comercianți au achiziționat produse pe care nu le mai pot vinde, fiind pasibili de amenzi de până la 100.000 lei. În prezent, producătorii au demarat retragerea produselor, în vederea distrugerii, iar pentru produsele distruse vor trebui recuperate de la buget accizele plătite. Așadar, pierd și plătesc producătorii, comercianții, statul, nu experții și activiștii care au întârziat transpunerea din dorința de a sabota industria tutunului. Aceștia își văd mai departe liniștiți de simpozioane anti-tutun, potrivit instrucțiunilor OMS”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria adăugând: „presa a preluat de curând un studiu potrivit căruia încheierea Convenției Cadru, în vigoare din 2005, a contribuit la reducerea ratei fumatului cu 2,5% la nivel global, în 10 ani. Aceasta scădere este, însă, echivalentă cu reducerea consumului în mod natural, indiferent de recomandările Convenției. Dar fondurile uriașe alocate campaniilor antifumat și politicii de promovare a propunerilor extreme, ca instrument de propagandă și PR, fără a aduce vreun beneficiu sănătății publice, trebuie justificate într-un fel. Așa se face că, deși oamenii mor de subnutriție, de tuberculoză sau în urma contactării unor infecții intra spitalicești, prioritatea numărul unu a OMS e combaterea fumatului și demonizarea industriei tutunului. După cum poate observa orice om lucid, neintimidat de statistici la comandă, desfășurăm o activitate legală și plătim taxe într-un mediu dominat de activism ipocrit. Însă lumea a început să se întrebe deja cât de etică este influențarea politicii OMS de către finanțatori ca Bill Gates, sau Michael Bloomberg, proaspăt desemnat ambasador OMS, om de afaceri care își optimizează veniturile fiscale, plătind mai puține taxe guvernului SUA, prin fundația cu același nume, finanțând ONG-uri și programe antitutun în țările din lumea a treia sau în țările mai sărace, inclusiv România și Moldova”.
Japan Tobacco International) este una dintre cele mai mari companii multinationale de tutun, care isi desfasoara activitatea in peste 120 de tari. JTI detine la nivel international Winston (marca de tigarete numarul doi in lume), precum si brandul Camel in afara SUA, înregistrând cea mai mare cota de vanzari pentru ambele marci. Printre alte marci internationale se numara Mevius, LD si Natural American Spirit. Detinatoare a marcii Logic, recunoscuta pe plan international, JTI este, de asemenea, un jucator major pe piata e-tigaretelor si a fost prezenta, incepand din 2011, in categoria produselor cu tutun incalzit, cu Ploom. Cu sediul la Geneva, Elvetia, JTI are peste 26.500 de angajati si a obtinut certificarea Global Top Employer timp de trei ani la rand. Veniturile de baza realizate in cursul exercitiului financiar incheiat la 31 decembrie 2016, au fost de 10,5 miliarde dolari. JTI este membra a Grupului Japan Tobacco.
Intră acum și în grupul de