Intră acum și în grupul de
Deputatul PSD de Suceava, dr.Maricela Cobuz, aduce la cunoștință, în baza unei declarații politice, că accesul pacienților la terapii inovatoare, în cadrul unui sistem sustenabil din punct de vedere al cheltuielilor bugetare, reprezintă un deziderat al autorităţilor publice din toate statele UE, inclusiv din ţara noastră. Un model deja recunoscut şi apreciat la nivel european este cel al Italiei. Sistemul presupune o împărțire a costurilor şi responsabilităților între companiile farmaceutice şi casele de asigurări de sănătate. Statul decontează doar tratamentul pacienților care răspund la acel tratament. Companiile farmaceutice își asumă integral costul tratamentului şi rambursează banii deja alocați dacă pacienții nu au răspuns acelui tratament. Sistemul utilizat în Italia este gestionat prin registre electronice de monitorizare, platforma IT care conțin date exacte atât legate de fişele pacienților cât și date financiare.
În cursul săptămânii trecute, a avut loc în Parlamentul României o masă rotundă pe această temă „Schemele de acces facilitat – soluția sustenabilă pentru acces la terapii inovatoare”. Dacă România ar implementa un astfel de sistem, inclusiv al unor registre de monitorizare, ar duce la numeroase beneficii și ar putea permite accesul mai multor pacienți la tratamentele inovatoare şi în același timp s-ar stimula responsabilitatea dar și eficiența în inovație și nu s-ar mai genera costuri suplimentare la bugetul de sănătate.
Ca și obiective specifice, au fost cele legate de descrierea conceptului de schemă, prezentarea experienței italiene, identificarea modalităților de a dezvolta contractele de gestiune în sistemul de sănătate din România, evaluarea tehnologiilor medicale și utilizarea registrelor electronice ca instrumente de implementare eficientă a studiilor nonintervenționale și a schemelor de acces facilitat. Costul legat de platforma electronică pentru fiecare medicament ar fi acoperit integral de compania ce deține autorizația de punere pe piață.
La începutul anului, Guvernul Grindeanu a eliminat comisiile de experți de la nivelul caselor de asigurări județene și de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a crește accesul pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării, iar acum Ministerul Sănătăţii îmbunătăţeşte accesul pacienților la terapii inovative, modelul italian fiind o soluţie.
Intră acum și în grupul de