Intră acum și în grupul de
InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a organizat un
studiu cu privire la existența standardului dublu de calitate între
produsele comercializate în România și aceleași produse
comercializate în alte țări.
În urma studiului au fost identificate două produse cu diferențe
în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta
Portocale – Băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale
și Milka Ciocolata cu lapte.
Fanta Portocale
În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din 3
țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc
de fructe:
România: minim 5% suc de portocale, din concentrat
Marea Britanie: 3.7% suc de portocale și 1.7% suc de citrice, din
concentrat (5.
O altă diferență sesizata este reprezentată de numărul de
aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5
aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și, respectiv, în
Spania 10 aditivi.
4%)
Spania: 8% suc de portocale, din concentrat
Specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop ne avertizează cu
privire la E-urile regăsite în aceste produse:
„Cu cât numărul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât
ficatul nostru are mai mult de muncă în a-i elimina. Observăm că
în Anglia și Spania găsim specificația: „conține o sursă de
fenilalanină”. Fenilalanina este un aminoacid care se află în
compoziția îndulcitorului aspartam. Există o afecțiune genetică
numită fenilcetonurie care reprezintă incapacitatea organismului de
a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecțiune gravă
care poate duce la retard psihic dacă nu este tratată de timpuriu.
De aceea, produsele care conțin această substanță trebuie să
aibă pe ambalaj un avertisment în acest sens.”
Pe de altă parte, observăm că raportul este inversat în ceea ce
privește conținutul de carbohidrați (zahăr) și cel de calorii.
„După cum puteți vedea pe etichetă, are 0 nutrienți, adică 0
proteine, 0 grăsimi bune, 0 carbohidrați buni. Singura sursă de
carbohidrați este din zaharuri simple.
Aceste zaharuri au fost cândva carbohidrați complecși, benefici
pentru organism, însă mâna omului a înlăturat din aceștia
fibrele alimentare, vitaminele și mineralele și astfel au rămas
doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste
zaharuri, care se depun foarte ușor sub formă de grăsime,
determină creșteri și scăderi bruște ale glicemiei (a zahărului
din sânge), influențând astfel într-un mod negativ apetitul. Cu
alte cuvinte pot crește senzația de foame.
Zahărul nu este altceva decât un hoț de nutrienți. El nu numai că
aduce în corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consumă
din rezervele de vitamine și minerale ale organismului. Așadar, pe
lângă faptul că Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne
mai și consumă din cantitatea de vitamine și minerale pe care o
avem în corp.” au completat specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop.
Milka Ciocolată cu lapte
În ceea ce privește produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, în
urma analizei produselor din 2 țări, principala diferență pe care
o observăm se referă la numărul de aditivi alimentari. Astfel, la
produsul din România, a fost adăugat suplimentar, pe lângă
lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul
de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioara, dar mai
costisitor, „unt de cacao”. Recomandăm evitarea consumul frecvent
al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentația copiilor.
Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric,
530kCal/100g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește
conținutul de nutrienți. Constatăm astfel că, deși conținutul de
grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din
România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29.5g/100g ce se regăsesc
în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare
de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17.5g/100g.
Făcând diferenta, reiese un conținut diminuat al grasimilor bune
din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, față de
produsul echivalent din Spania (12g/100g).
Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de
glucide (mai mare la produsul comercializat în România), de proteine
(mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la
produsul comercializat în România).
Intră acum și în grupul de