Festivalul ”Tarafuri şi Fanfare”, în zilele de 9 și 10 septembrie, la Sibiu


Intră acum și în grupul de

Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Asociaţia Culturală „Arhetipuri: datini, muzică, rost”, în parteneriat cu Mişcarea de Rezistenţă, organizează în perioada 9-10 septembrie 2017, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare (ediţia a VI-a de Sibiu).

Cum Festivalul Tarafuri şi Fanfare nu este un simplu festival, ci o adevărată sărbătoare a muzicii ţărăneşti şi a satului tradiţional pe cale de pieire, de aceea, şi la cea de-a XII-a ediţie iubitorii de frumos sunt invitaţi să descopere în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, poveşti tăinuite în cântec, depănate de cei care cunosc rostul muzicilor transmise între generaţii, dar şi al datinilor străbune. Cu toţii vor zice cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece lirice, de lume. Va fi cu siguranţă o întâlnire emoţionantă cu numeroşi purtători de tradiţii care au ce povesti!

Prin urmare, şi la ediţia din acest an va fi reconturată atmosfera târgurilor de odinioară: cu muzicanţi, cu bucate alese pregătite de socăciţe iscusite din Vinerea şi Tonea (judeţul Alba), cu meşteri populari neîntrecuţi la migălit instrumente muzicale, dar şi la cântat, cu muzicanţi din tată-n fiu.

Ce zestre îşi pregăteau tinerele pentru ziua nunţii? Ce ladă de zestre alegea fiecare? Ce obiecte erau nelipsite cândva din lada de zestre? Sunt întrebări la care vor răspunde membrii Comunităţii din Vinerea-Alba, sâmbătă, 9 septembrie 2017, începând cu orele 12:00, recompunând, la gospodăria de miner aurar din Corna, județul Alba, apoi la gospodăria de oier din Poiana Sibiului, județul Sibiu, momente specifice nunţii tradiţionale specifice satului din „Câmpul Pâinii”, alături de Grupul de Muzică Tradiţională „Junii” care, la rându-i, va aduce în atenţie momente ale nunţii din Mărginimea Sibiului.

Taraful din Băbiciu va interpreta cântece specifice vechiului Romanaţi, iar Fluieraşii din Dobroteşti vor zice ca-n Teleorman la Complexul arhitectural Stolojani-Târgu Cărbunești, Doina Lavric –Parghel va deschide tolba cu cântece şi poveşti din Ţara de Fagi la gospodăria de olar din Marginea, județul Suceava, iar Fanfara din Dârvari, judeţul Mehedinţi, va cânta de joc şi de ascultare, ca la nunţile olteneşti.

A doua zi de Festival aduce în atenţie o serie de evenimente desfăşurate la Târgul de Țară şi la Scena de pe lac.  Între orele 9:00 – 16:30, la Târgul de Țară vor fi organizate ateliere de gătit „presărate” cu povești despre mâncărurile de nuntă, „condimentate” cu muzici tradiţionale: „Nunta tradițională versus nunta din zilele noastre” (Socăcițele de la Vinerea şi Tonea, județul Alba).

Dialogul muzical tradiţional va pune în valoare îndeosebi repertoriul nupţial în prag de dispariţie, prin intermediul Fanfarei din Turnișor (judeţul Sibiu), Tarafului Gorjului, Comunităţii din Vinerea (judeţul Alba), Tarafului din Băbiciu (judeţul Olt), Fluieraşilor din Dobrotești (judeţul Teleorman), Fanfarei din Dârvari (judeţul Mehedinţi), muzicanţilor şi a dănţăuşilor de pe Valea Idicelului (judeţul Mureş), Grupului de Muzică Tradiţională „Junii” (judeţul Sibiu), dar şi a invitatei speciale: Doina Lavric-Parghel, însoţită de sunetul cobzei sale fermecate şi de poveşti arhaice aduse de pe plaiuri bucovinene. De la orele 17:30, pe scena de pe lacul din Dumbravă, muzicanţii invitaţi vor demonstra şi de această dată că muzica tradiţională, o parte importantă a patrimoniului românilor, n-are pereche în lume!

Vă invităm, aşadar, la 9 şi 10 septembrie 2017, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Festivalul Tarafuri şi Fanfare să petrecem până seara la sărbătoarea muzicii ţărăneşti!

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Un eveniment cultural susţinut de Carrefour Sibiu, recomandat de Smart FM

 

PROGRAMUL FESTIVALULUI TARAFURI ȘI FANFARE, 2017

 

Sâmbătă 9 septembrie

Ora 11:00

  • Fanfara din Dârvari – porneşte de la PaMM spre Gospodăria de Corna, județul Alba prin sectorul prelucrarea lemnului
  • Taraful din Băbiciu și Fluierașii din Dobrotești – Complex arhitectural Stolojani-Târgu Cărbunești

Ora 12:00

  • Gospodăria de miner aurar din Corna, județul Alba
    • Lada de zestre. Pețitul, comunitatea din Vinerea
    • Nunta din Mărginime, Grupul de muzică tradițională „Junii”

Ora 14:00

  • Gospodăria de olar din Marginea, județul Suceava – Doina Lavric-Parghel

Ora 16:00

  • Gospodăria de oier din Poiana Sibiului, județul Sibiu
    • Lada de zestre. Pețitul, comunitatea din Vinerea
  • Nunta din Mărginime, Grupul de muzică tradițională „Junii”

Ora 17:00

  • Gospodăria de olar din Marginea, județul Suceava – Doina Lavric-Parghel

 

Duminică 10 septembrie

Târgul de Țară

Orele 9:00 – 16:30

  • Ateliere de gătit și povești despre mâncărurile de nuntă – Nunta tradițională vs nunta din zilele noastre, Socăcițele de la Vinerea și Tonea, județul Alba
  • Dialog muzical tradițional: Fanfara din Turnișor, Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea, Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, Fluierașii din Dobrotești, Taraful din Băbiciu, Fanfara din Dârvari, Doina Lavric-Parghel

Scena de pe lac

Ora 17:00 – 17:20 Fanfara din Turnișor, județul Sibiu

Ora 17:20 – 17:40 Taraful Gorjului, județul Gorj

Ora 17:40 – 18:00 Comunitatea din Vinerea, județul Alba

Ora 18:00 – 18:20 Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș

Ora 18:20 – 18:40 Grupul de muzică tradițională „Junii”

Ora 18:40 – 19:00 Taraful din Băbiciu, județul Olt

Ora 19:00 – 19:20 Fluierașii din Dobrotești, județul Teleorman

Ora 19:20 – 19:40 Doina Lavric-Parghel

Ora 19:40 – 20:00 Fanfara din Dârvari, județul Mehedinți


Intră acum și în grupul de