Intră acum și în grupul de
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenția că nu a fost nicio înțelegere secretă în ceea ce privește grilele de salarizare referitoare la educație şi nu a semnat niciun acord în acest sens cu Ministerul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Din contră, FSLI a fost federaţia care a protestat faţă de prevederile Legii de salarizare din sistemul bugetar referitoare la poziționarea inacceptabilă în grila de salarizare a personalului didactic. Modul prin care unii reprezentanţi ai Guvernului încearcă să arunce vina pe liderii de sindicat din educație, că ar fi fost de acord cu această grilă de salarizare arată, de fapt, că nu există coerenţă şi decenţă în afirmațiile lor.
Una dintre cele mai controversate legi apărute în timpul guvernării PSD-ALDE este Legea salarizării din sistemul bugetar. Angajaţii din învăţământ au aşteptat cu mare interes acest act normativ, sperând că se va transpune în practică acel frecvent clamat slogan “Educaţia este prioritate naţională!” şi că, alături de medici, profesorii vor primi veniturile care să le motiveze alegerea profesională.
Actul normativ este în vigoare şi, din păcate, profesorii sunt situaţi în pătrimea inferioară a grilei de salarizare. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în repetate rânduri, a afirmat că: “liderii de sindicat din învăţământ au acceptat această grilă de salarizare, în urma negocierilor purtate”.
Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, negocieri înseamnă “tratative purtate în vederea încheierii unui acord sau a unei convenţii”.
NU S-A ÎNCHEIAT NICIUN ACORD!
Opinia publică, precum şi membrii de sindicat afiliaţi FSLI trebuie să mai ştie următoarele:
Ministerul Muncii a prezentat doar grilele de salarizare pentru personalul didactic, fără a avea posibilitatea de a vedea grilele de salarizare din alte domenii bugetare. Dacă au fost discuţii cu liderii celorlalte federaţii din învăţământ, asta trebuie să spună ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu;
- În momentul în care s-au prezentat grilele de salarizare din învăţământ, nu ni s-a spus nimic referitor la modificările Codului Fiscal;
Nu s-a spus nimic referitor la faptul că, din cauza noii Legi de salarizare menite să elimine inechităţile referitore la veniturile celor care lucrează în sectorul bugetar, se va ajunge ca salariaţii cu studii gimnaziale sau medii din alte sectoare bugetare, aşa cum este administraţia locală, cea care adună votanţii, să câştige în anul 2018 venituri similare cu cele ale profesorilor în anul 2022. Despre salariile celor cu studii superioare din administraţia locală sau despre indemnizaţiile aleşilor, niciun comentariu. Toate sunt normale: cele ale îngrijitoarelor, ale gunoierilor, viceprimarilor şi primarilor. Anormal este ca un profesor să râvnească la postul de gunoier, asta graţie Legii nr 153/
- Nu ni s-a prezentat textul Legii salarizării pentru a vedea şi nedreptatea legată de modul de calcul al sporurilor. Aşa cum stau lucrurile în prezent referitoare la acest aspect, sunt zeci de mii de salariaţi care sunt afectați de această prevedere.
Intră acum și în grupul de