Intră acum și în grupul de
Miercuri, 9 mai, la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana s-a organizat o sesiune de informare în rândul elevilor claselor a VII-a – a VIII-a, urmată de un concurs pe clase, cu ocazia Zilei Europei.
Deschidera a fost făcută de către directorul adjunct, Ciotu Iulian, profesor de Istorie și Geografie, care a vorbit celor prezenți despre principalele evenimente istorice ce au avut loc pe data de 9 mai, inclusiv despre Declarația Schuman, din 1950, prin care șase state: Franța, Germania, Italia, Belgia Olanda și Luxemburg pun bazele UE de astăzi, prin gestionarea în comun a resurselor de cărbune și oțel, în scopul evitării unui eventual război între rivalii istorici Franța și Germania.
Concursul ce a urmat a constat în prezentări power point ale câtorva state membre ale UE realizate de către echipe formate din trei elevi provenind din clasele a VII-a A-E și a VIII-a A-E. În această călătorie imaginară pe continentul european s-au evidențiat aspecte legate de geografia, istoria, cultura, turismul și gastronomia țărilor alese.
Din juriu au făcut parte Ureche Casandra-Daniela, profesor Istorie și Geografie, șef comisia metodică Om și societate, Tomăscu Floarea – profesor Cultură civică, precum și Președintele Consiliului Școlar al Elevilor – Savu Sava, elev în clasa a XII-a A.
Premiile I, II și III au fost revendicate în această ordine de către clasele a VIII-a A (Crăciun-Pîțu George, Lucan Viorica și Hariuc Alexandra-Gabriela) – cu tema Grecia, a VII-a A (Șoldan Alex, Chirescu Larisa-Ana și Pîțu Gabriela) – cu tema Franța și clasa a VIII-a B (Seserman Teodora-Camelia și Tomescu Nicoleta) – cu tema Austria.
La sfârșit, toți cei 30 de elevi implicați au primit diplome și plase textile conținând materiale informative legate de Europa și UE.
Evenimentul a fost organizat de către Mitrofan Floarea – Anastasia, profesor Cultură civică – Studii sociale, prin intermediul proiectului „Promotori pentru democrație europeană” desfășurat la nivel național de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Group of the European Youth for Change (GEYC) și Asociația Pro-Democrația (APD).
Și elevii clasei a VI-a D, coordonați de doamna profesoară Lucan Casandra, au desfășurat activitatea „Simboluri Europene” , în cadrul proiectului educațional “ 9 mai – Ziua Europei ”. Doamna profesoară ne-a spus că prin această activitate a umărit educarea copiilor în vederea cunoaşterii semnificaţiei şi a simbolurilor Uniunii Europene, documentarea și informarea de către elevi în ceea ce privește rolul și importanța Uniunii Europene în viața cetățenilor.
“Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, ziua de 9 Mai a devenit deja o tradiţie pentru noi şi o sărbătorim în fiecare an. Uniunea Europeană reprezintă cel mai ambiţios vis şi cel mai amplu proiect cetăţenesc al secolului XXI. A fi cu adevărat european înseamnă a participa la imaginarea şi la construirea unui tărâm comun de libertate capabil să transforme întreaga lume într-o lume mai bună, locuită de cetăţeni liberi şi responsabili. Uniunea Europeană înseamnă grija pentru lumea de mâine a fiecăruia dintre noi.” au declarat organizatorii.
Prof.înv.primar SESERMAN LIDIA LOREDANA
Reponsabilă cu Promovarea Imaginii Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare” Cajvana
Intră acum și în grupul de