Intră acum și în grupul de
Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava, coordonați de părintele Justinian-Remus Cojocar, au obținut locul întâi la Concursul Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”. Concursul a fost organizat cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Cu bucuria în suflet că au fost premiați de către Patriarhul României, copiii au pășit pe cărările vacanței.
În decursul celor opt ani în care s-au simțit valoroși și au învățat lucruri de folos pentru viață, copiii au vizitat mănăstirile din Bucovina și Neamț, Rarăul, Ceahlăul, Ucraina cu Poceav și Kiev, Scandinavia cu fiordurile, Europa Centrală. Anul acesta, după ce au primit în dar excursia în Maramureș, a venit momentul descoperirii minunatului oraș Sankt Petersburg. Să ajungi în Sankt Petersburg și să te bucuri de locuri minunate este o binecuvântare de la Dumnezeu!
Drumul până la Sankt Petersburg a trecut prin Lvov, oraș în partea de sud-vest a Ucrainei. Centrul istoric înscris în Patrimoniul UNESCO are în mijloc renumita Piață Ploshka Rynok. Catedralele vechi de 600 de ani și arhitectura veche a clădirilor i-au încântat pe copii. Călătoria a continuat și, la Varșovia, s-a vizitat Palatul Regal cu Muzeul de Istorie al Poloniei. Centrul istoric înscris de asemenea în Patrimoniul UNESCO este o bijuterie arhitecturală medievală. Bisericile vechi și Statuia lui Sigismund tronează de pe colină întreaga capitală.
Și Țările Baltice au fost în itinerar. Riga, capitala Letoniei, are centrul istoric conservat excepțional. Este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. După vizitarea bisericilor vechi, copiii s-au bucurat să cutreiere prin cea mai mare piață din Europa, care e în Riga. Punctul maxim de interes a fost piața de pește, unde copiii au văzut multitudine de specii de pești, caracatițe, creveți, icre de toate felurile. A urmat capitala Estoniei, Tallin, cu Centru istoric vechi, de asemeanea în Patrimoniul UNESCO.
Trei zile excepționale s-au petrecut în Sankt Petersburg. Centrul istoric, în mijlocul căruia se află Piața Palatului, este tot în Patrimoniul UNESCO. Jumătate de zi copiii au vizitat Muzeul Ermitaj, unul dintre cele mai mari din lume. Peste 60000 de piese sunt expuse în 1000 de săli. Operele marilor Laeonardo da Vinci, Michelangelo, Picasso, Rembrabdt, Rubens au fost văzute pe viu de copii, care au făcut poze să le arate celor dragi unde au ajuns. Pe canalele Nevei, croazieră s-a făcut și au fost admirate cele mai importante obiective turistice.
Catedralele ortodoxe vechi, împodobite cu picturi și mozaic atrag milioane de turiști anual. Copiii s-au închinat în Catedralele „Sf. Isaac”, „Kazan” (unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului), „Hristos Mântuitorul Însângerat” (locul unde a fost asasinat țarul Alexandru al II-lea), „Sf. Petru și Pavel” (unde se află mormintele țarilor ruși).
Un loc deosebit a fost la Biserica din Cimitrul Smolensk, unde se află racla cu Moaștele Sfintei Xenia din Sankt Petersburg. Un alt loc special a fost Kronstadt, insula de lângă Sankt Petersburg, foarte aproape de Finlanda. Aici s-au închinat copiii în Biserica „Sf. Nicolae”, unde se aflau monumente în cinstea eroilor marinari ruși. Pe malul Mării Baltice, mai exact în Golful Finlandei, flota rusească era impunătoare. Copiii au rămas impresionați.
În ultima seară în Sankt Petersburg, după promenada de rămas bun, copiii au mers la un spectacol de operă la vestita Operă din Sankt Petersburg, unde sunt printre cei mai buni artiști din lume.
Drumul de întoarcere a trecut pe la Pechory, la granița ruso-estoniană. Aici sunt grote cu Sfinte Moaște. A fost o binecuvântare de la Dumnezeu să se ajungă și aici!
Cu sprijinul părinților și a oamenilor de bine care sprijină Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, copiii au văzut locurile acestea minunate. Le mulțumim din suflet pentru dragoste și ajutor!
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”
Intră acum și în grupul de