Intră acum și în grupul de
Asociaţia „Ascultă Viaţa” lansează prima bibliotecă online cu materiale de lucru ce pot fi folosite de terapeuţi şi părinţi în reabilitarea auditiv-verbală a copiilor purtători de implant cohlear (IC). Materialele sunt disponibile gratuit, datorită efortului specialiştilor, logopezilor, psihologilor şi a 33 de voluntari angajaţi ai Orange România care le-au tradus în limba română.
Biblioteca online face parte din proiectul „Bucuria Sunetelor”, susţinut de Fundația Orange prin concursul „Lumea prin Culoare şi Sunet”. Proiectul a avut ca scop îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu IC şi facilitarea integrării acestora în instituțiile de învățământ de masă.
Planul de reabilitare a copiilor purtători de IC vizează educarea auzului, formarea competențelor de comunicare și corectarea tulburărilor de limbaj, cu scopul de a ajunge la un nivel care să le permită copiilor integrarea școlară și socio-profesională. În acest sens, planul de reabilitare trebuie structurat riguros de logopedul specializat și urmat de părinți cu sprijinul permanent al logopedului. Astfel, biblioteca online pune la dispoziţie resurse utile ce pot fi descărcate gratuit şi folosite zilnic de părinţi şi terapeuţi, parte a planului de reabilitare. Sunt incluse 160 de planşe, 13 filme şi două materiale-suport (scală integrată de dezvoltare şi scală de învăţare timpurie a sunetelor). Fișele de lucru sunt grupate în patru secțiuni: „Audiția”, „Limbajul receptiv”, „Limbajul expresiv” și „Vorbirea” şi oferă indicații privind activitățile ce trebuie desfășurate cu copiii purtători de IC.
Dacă tulburările de limbaj sunt domeniul exclusiv al logopedului, la educarea auzului și dezvoltarea limbajului, rolul părinților este esențial – părinţii contribuie la educarea auzului în situații cotidiene, crează scenarii de comunicare pentru stimularea verbală a copilului, observă și comunică logopedului schimbările din comportamentul auditiv și verbal al copilului etc.
„În toate etapele reabilitării copilului, familia este cheia, având o responsabilitate la fel de mare ca a specialiștilor. La început rolul terapeutului este major, însă pe măsură ce părinții capătă încredere în sine și experiență, acest rol se diminuează atât ca pondere, cât și ca importanță. De aceea, accesul gratuit la resurse dedicate prin biblioteca online este extrem de important pentru părinţii din toată ţara ai căror copii se află în proces de recuperare auditiv-verbală. Dezvoltarea bibliotecii digitale nu ar fi fost posibilă fără efortul voluntarilor Orange care, deşi nu sunt experţi în domeniul logopediei, s-au implicat cu multă dedicare, au înţeles care este tema lecţiilor respective şi le-au adaptat corespunzător în limba română”, a declarat Carmen Ştefănescu, profesor psiho-pedagog.
„Atunci când eşti expert într-un domeniu îţi trebuie mult mai puţin timp pentru a realiza activitatea pentru care eşti specializat. În cazul acesta, de ce nu ai investi un pic din acest timp ca voluntar pentru cei care au nevoie? De ce să nu aduci un zâmbet când este atât de facil să o faci? După ce am studiat timp de 15 ani limbile străine, mă întorc oricând cu plăcere la traduceri, mai ales dacă în acelaşi timp pot fi de ajutor unor copii care ne clădesc viitorul, aşa cum a fost cazul experienţei din proiectul „Bucuria Sunetelor”. Vă recomand şi vouă să vă implicaţi în acţiuni de voluntariat!„, a declarat Ramona, voluntar în proiectul „Bucuria Sunetelor”, angajat al Orange România în departamentul Tehnic.
Lansarea acestei biblioteci este ultima etapă din proiectul „Bucuria Sunetelor”. Proiectul a avut o valoare totală de 239.640 lei și a fost finanțat de către Fundația Orange cu suma de 167.770 de lei, prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet”.
„Bucuria Sunetelor” este o completare firească a demersurilor Asociaţiei Ascultă Viaţa şi ale Fundaţiei Orange pentru dezvoltarea unui sistem național de suport dedicat recuperării copiilor cu IC. Astfel, au fost înfiinţate două centre de intervenţie timpurie pentru copiii cu IC la Iaşi şi Vicovu de Sus, a fost dezvoltat și acreditat un curs de specializare în reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu IC pentru toate cadrele didactice din ţară, totul pentru a creşte şansele de integrare ale acestor copii în învăţământul de masă. Mai mult, au fost oferite sesiuni gratuite de logopedie la distanţă pentru 45 de copii cu IC prin intermediul ultimelor soluţii digitale şi s-au organizat sesiuni de consiliere şi asistenţă tehnică şi suport pentru peste 100 de familii. Parteneri în proiect au fost Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași şi distribuitorii de IC.
Intră acum și în grupul de