Intră acum și în grupul de
Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava anunță că a demarat un proiect cu fonduri europene, în valoare de peste 2,3 milioane de lei. În cadrul acestui proiect, 181 de elevi, majoritatea din mediul rural, vor beneficia de experiență de muncă în cadrul unor întreprinderi din județul Suceava.
Potrivit sursei citate, după stagiul de practică, cel puțin 39 de elevi vor fi încadrați în câmpul muncii.
Redăm comunicatul integral:
Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava implementează, în perioada august 2020 – septembrie 2022, proiectul „POT – PARTENERIAT, OPORTUNITATE, TRANSFER DE COMPETENȚE”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman.
Valoarea totală a proiectului: 2.366.599,94 lei
Valoare totală nerambursabilă: 2,319,267.94 lei
Valoarea cofinanțării: 47,332 lei
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea aptitudinilor și competențelor profesionale practice specifice pentru 181 elevi, din care aproximativ 60% din mediul rural, înmatriculați în sistemul național de învățământ profesional – nivel de calificare 3, la Colegiul Tehnic Petru Musat din Suceava, prin programe de învățare la locul de muncă, în domeniile Mecanică, Turism și Alimentație Publică, Comerț, Estetică și igiena corpului omenesc, Electromecanică, Electric și Fabricarea produselor din lemn, domenii din sectoare cu potențial competitiv și de specializare inteligentă, identificate conform SNC si SNCDI, în vederea inserției viitoare, pe piața muncii, a cel puțin 39 de elevi.
Obiectivele specifice ale proiectului:
OS1 – Dezvoltarea si furnizarea de servicii integrate de orientare, consiliere profesionala si dezvoltare personala in sprijinul tranzitiei de la scoala la viața activa pentru 181 de elevi, dintre care minim 136 (peste 75%) dobandesc o calificare, 39 (minim 21%) se angajeaza si 19 (peste 10%) isi continua studiile sau urmeaza alte cursuri de formare.
OS2 -Participarea la programe de invatare la locul de munca performante, interactive si inovative si competitii profesionale pentru 181 de elevi si angajarea a minim 39 (21%) dintre acestia ca urmare a finalizarii acestora.
OS3 – Dezvoltarea de parteneriate intre unitatile de invatamant si partenerii de practica / potentiali angajatori pentru sustinerea si imbunatatirea procesului educational si in vederea facilitarii accesului pe piata muncii, inclusiv prin crearea unui sistem de informare coordonată, intre toate partile implicate (elevi,parinti, angajatori,unitati de invatamant).
Rezultatele proiectului:
- 181 elevi selectați
- 181 de subvenții acordate
- 4 medii de practica dotate – 1 atelier pentru domeniul Mecanica; 1 atelier pentru specializarea Ospatar (chelner), Vânzator în unitati de alimentatie; 1 atelier pentru specializarea Bucatar; 1 atelier pentru specializarea Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist;
- 181 de conventii-cadru incheiate intre organizatorii de practica, partenerii de practica si elevii participanti
- 181 de elevi participanti la programe de formare la locul de munca
- 136 elevi certificati la încetarea calitatii de participant
- 39 elevi care îsi gasesc un loc de munca la încetarea calitatii de participant
- 1 instrument de gestiune a stagiilor de practica functional
- 181 de planuri de dezvoltare individuala (personala si profesionala) create
- 4 rapoarte de monitorizare a grupului tinta in raport cu obiectivele planurilor de dezvoltare individuala (1/semestru)
- 181 de elevi consiliati
- 181 de dosare consiliere
- 19 elevi care urmeaza studii/cursuri de formare la încetarea calitatii de participant
- 72 elevi premiati la competitiile profesionale
- 72 de premii acordate
- 1 retea de parteneri
- Min. 14 parteneriate noi incheiate cu angajatori
- 2 workshopuri (1/an) in judetul Suceava
- 2 pachete de materiale de informare intocmit si distribuit
- 2 campanii de informare online
- 2 rapoarte de monitorizare a rezultatelor stagiilor ca urmare a imbunatatirilor/schimbarilor aduse (1/an la sfarsit de an scolar)
Activitățile de consiliere, orientare profesională și dezvoltare personală a elevilor din cadrul proiectului vor ajuta grupul țintă să-și identifice propriile calități și înzestrări personale, să cunoască cerințele și oportunitățile pieței muncii și să primească îndrumare spre obținerea calificării vizate.
În plus, serviciile de consiliere și orientare profesională le vor oferi elevilor informații actualizate privind competențele teoretice și practice necesare la angajare, situația actuală de pe piața muncii locale și naționale și prognozele asupra evoluției viitoare a acesteia, astfel încât
aceștia să cunoască pașii necesari pentru a se îndrepta către o carieră de succes.
Elevii din clasele a 10 şi a 11 învăţămînt profesional, care vor face parte din grupul ţintă vor primi subvenţii în cuantum de 150 lei pe săptămâna pentru perioada de instruire practică, 9 respectiv 10 săptămâni.
La finalul proiectului, grupul țintă va deține competențele necesare ocupării postului vizat, va fi capabil să utilizeze echipamentele/programele folosite de către principalii angajatori de pe piața muncii în domeniul urmărit, să se prezinte și să obțină un loc de muncă conform domeniului studiat.
Proiectul va genera un efect pozitiv pe termen lung pentru grupul țintă, prin dezvoltarea abilităților interpersonale și competențelor specifice și practice direct la angajatori, care să le permită fie accesul pe piața muncii.
În plus, prin dezvoltarea de medii de practică inovative și a unui sistem informațional bidirecțional, stabil și de incredere între agenții economici si unitatea de învățamânt, proiectul contribuie la creșterea șanselor tinerilor din generațiile viitoare de la aceeași specializare sau de la specializări apropiate la o educație de calitate, care să-i pregătească și să le faciliteze angajarea.
Beneficiile proiectului vor fi cunoscute și multiplicate și în afara grupului țintă sau a unității de învățământ sprijinite, atât prin intermediul rețelei de parteneri și de colaboratori, a evenimentelor dedicate, cât și a altor programe de formare, desfășurate și popularizate în afara proiectului.
Intră acum și în grupul de