Intră acum și în grupul de
Atingerea obiectivelor de protecție climatică este condiționată de reconfigurarea și reproiectarea sistemelor energetice, iar acest lucru se poate realiza inclusiv prin digitalizarea consecventă a rețelelor și inovații suplimentare. În acest scop, în următorii trei ani, E.ON are în plan investiții de 6,6 miliarde de euro doar în rețelele sale germane de distribuție. De asemenea, în următorii zece ani, E.ON intenționează să instaleze în Germania aproximativ 2,5 milioane de contoare inteligente.
„Impulsionăm instalarea sistemelor de contorizare inteligentă deoarece digitalizarea și controlul inteligent al rețelelor electrice reprezintă un pilon fundamental al lumii energetice de mâine. Aici, la E.ON, suntem convinși că sistemul inteligent de măsurare va juca un rol cheie în tranziția energetică. Nu este suficient să dezvolți energia eoliană, să vinzi vehicule electrice sau să dotezi acoperișurile cu panouri solare. Trebuie să putem măsura și controla rețeaua la nivel local în timp real, astfel încât să putem folosi cât mai bine energia generată ecologic”, a spus Malte Sunderkötter, director general al filialei E.ON e.kundenservice Netz.
E.ON este primul furnizor de energie din Germania care a instalat 20.000 de sisteme inteligente de măsurare a consumului de energie. Dispozitivul care marchează această etapă importantă a fost instalat în data de 2 decembrie la Wasserverband Weddel-Lehre (WWL) în zona rețelei filialei E.ON, Avacon.
Progrese importante au fost consemnate și pe alte piețe unde grupul E.ON este prezent. Astfel, în Suedia au fost instalate într-o primă etapă, desfășurată între 2004 și 2009, 1 milion de contoare inteligente, în fiecare zi de atunci fiind adăugate 1.000 – 1.200 de dispozitive, proiectul continuând în acest ritm până la sfârșitul anului 2024. Între timp, în Marea Britanie, E.ON a instalat deja 2,5 milioane de contoare inteligente.
În România, au fost instalate, în ultimii ani, circa 320.000 de contoare inteligente, iar pentru perioada 2019-2028 ţinta este montarea a altor circa 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 127,3 milioane de lei. Ca urmare, la sfârșitul anului 2028, peste 700.000 de clienți, reprezentând 45% din totalul clienților companiei din România, vor avea instalate contoare inteligente. Cel mai recent proiect a fost demarat în luna august 2020 în municipiul Iași și vizează contorizarea inteligentă a peste 10.000 de consumatori de energie electrică.
În viitor, contoarele inteligente vor fi utilizate pentru a înregistra alimentarea de la panouri solare sau alte sisteme și pentru a pune aceste informații la dispoziția partenerilor de piață, cum ar fi furnizorii, operatorii de rețea și vânzătorii direcți, în timp real. În plus, dacă este necesar, un contor inteligent E.ON poate recunoaște câtă energie este utilizată de către un grup de dispozitive și astfel poate identifica potențialul de economisire. De asemenea, sunt în curs planuri de a oferi tarife noi și flexibile pentru energie electrică.
Intră acum și în grupul de