Intră acum și în grupul de
PNL Suceava, condusă de deputatul Alexandru Băișanu, dă dovadă de disperare cruntă. Ultima ședință a Delegației permanente a organizației a demonstrat ceva ce se știa de mult. Adică faptul că PNL nu mai contează pe scena politică suceveană și că se pregătește să conteze și mai puțin.
Liberalii suceveni se împart, în covârșitoarea lor majoritate în două categorii, în poeți și în filosofi. Dacă participi la o ședință a liberalilor din județ ai un evident sentiment al libertății cuvântului. Simți verbul cum tremură pe buzele liderilor zonali. Când s-a terminat ședința ai spus ce ai avut de spus. Și cam atât.
Surprinzător, sau poate nu, Alexandru Băișanu este și poet si filosof cu acte în regulă.
Politica la nivel județean a PNL Băișanu s-a redus până acum la atât – vorbe goale, dar zornăitoare.
Probabil că o parte dintre liberalii pro-Băișanu mă vor contrazice și vor spune că ei au prins, datorită liderului pe care l-au ascultat orbește, locuri călduțe în administrația județeană și în multele instituții ale statului din județului Suceava.
Sinecurile liberale nu înseamnă că Băișanu a știut politică sau că PNL Suceava înseamnă ceva în județ, ci doar faptul că personal, Alexandru Băișanu are un talent înnăscut în a negocia. Și de a face bici din orice (ca să mă exprim altfel).
Manifestările din ultima perioadă și declarațiile publice ale liderului PNL nu fac, dacă sunt analizate corect, decât că confirme faptul că Băișanu știe că după fuziunea cu PDL, la Suceava va exista un singur lider. Gheorghe Flutur, de jure, iar de facto, Ioan Bălan.
Mica echipă a lui Alexandru Băișanu care a reușit non-performanța la europarlamentare de a se lupta la cota de 9 si ceva la sută cu independenții și care nu simte nevoia unui pas in spate vrea acum negocieri de la egal la egal cu PDL si tandemul Flutur-Bălan. E și ăsta un tip de aroganță politică.
Băișanu nu vrea altceva decât co-președinte al noii formațiuni politice.
Adică vrea, din nou, cu cele câteva procente politice ale sale să mai căpușeze o formula politică puternică. Exact cum a făcut și în cazul USL Suceava. Liderii PSD din Suceava și acum încă mai vorbesc despre celebrele negocieri ale liderului PNL care avea o singură armă la dispozitie-spargerea USL.
De data aceasta, lui Alexandru Băișanu i s-au cam închis ușile. Cu PSD în echipă nu mai poate juca decât ca rezervă, asta dacă va vrea să treacă la social-democrați. La PC a fost. În UNPR spune că nu vrea să meargă și a făcut acest partid în toate felurile posibile în ultima perioadă.
Nu îi mai rămâne decât să încerce să apuce ceva, ceva, la noua formațiune de drepta. Și știe că nu o poate face decât cu multă gălăgie și cereri exagerate. Exact pe principiul că nu e prost cine cere, e prost cine dă.
Vă dați seama ce lovitură politică ar fi pentru Băișanu să se vadă din nou co-președinte al unei formațiuni politice de aproximativ 40 %, aflată în opoziție și cu un mare număr de parlamentari in județ? Ar reedita succesul său din USL. Ar fi poate ceva mai bine decât la USL.
După ce a căpușat politic PSD, la Suceava Băișanu se pregătește să căpușeze și PDL. Numai că PDL Suceava e fostul PD și fostul PNL (în proporție foarte mare din perioada când partidul era condus de Gheorghe Flutur) și mi-e greu să cred că tehnicile sale nu au fost încercate pe vremea când era începător în ale politicii de Gheorghe Flutur.
În 2014, cacealmaua nu mai e o strategie însă … cine știe.
MIHAI CHIRA
PS: Special am exclus din ecuație PMP, deși Alexandru Băișanu nu a pomenit niciodată ceva despre echipa Elenei Udrea și nici nu a făcut comentarii nelalocul lor despre ea. A avut în schimb meciurile sale cu stăpânul PMP, încă președintele României, Traian Băsescu. Dar pot crede că de dragul încă unui parlamentar, PMP va fi dispus să îl accepte pe Băișanu de partea lor.
Intră acum și în grupul de