Intră acum și în grupul de
Participarea la ședința de luni, de la CJ Suceava, dintre autoritățile centrale și sucevene și așa-zișii reprezentanți ai disporei din județ mi-a oferit posibilitatea să înțeleg de ce ”stranierii” nu prea se înscriu să voteze prin corespondență. Pentru simplul motiv că e prea complicat.
Și în plus, în momentul în care începi procedurile de înscriere trebuie să oferi toate datele despre tine, inclusiv dovada domiciliului sau a reședinței. Iar acest lucru îi cam sperie pe cei plecați. Ei sunt acolo de ceva vreme și nu neapărat au toate actele în regulă.
Românul plecat în străinătate se gândește cum să pună mai degrabă un ban deoparte, în ideea că nu știe cât și cum va rezista pe piața de muncă.
Cei de la Autoritatea Electorală Permanentă, prezenți la ședință și-au exprimat dezamăgirea că proiectul lor de vot prin corespondență nu prea a avut succes, până acum existând înregistrați doar 3.800 de persoane. Iată dovada falimentului acestui proiect.
Și după ce am audit toți vorbitorii mi-am dat seama că, în buna tradiție românească, hei-rupismul e drojdia care a fost pusă în pâinea asta.
Autoritățile noastre nu sunt în stare să îi determine pe sucevenii rămași acasă să iasă o dată la 4 ani, din case, ca să ii voteze pe cei care le vor conduce destinele și vor să îi facă pe cei plecați, care au plecat din lehamite pentru lipsa de inițiativă și de soluții, să voteze.
Din punctul meu de vedere lucrurile au fost puse, în cazul votului prin corespondeță, drept invers. Dar ce mai contează atât timp cât propaganda merge și lumea se simte bine.
De schimbat nu se va schimba nimic. Aceiași oameni, cu aceleași obiceiuri vor să facă lucruri deosebite.
Mă iertați, dar asta nu se va întâmpla niciodată.
MIHAI CHIRA
Intră acum și în grupul de