Intră acum și în grupul de
Foarte interesant, dintr-o anumită perspectivă, proiectul USR Suceava. Conferința de presă organizată cu ocazia depunerii listelor cu candidaturile pentru Senat si Camera Deputaților au relevat câteva aspecte extrem de interesante.
Astfel, am aflat că organizația are 20 de membri cu acte în regulă și 9 candidați. Cumva că jumătate dintre membri candidează.
Apoi, primul pe lista pentru Cameră nu va vota USR din simplul motiv că în ziua votului nu e în țară, ci plecat în India cu un proiect.
Primul pe lista pentru Senat a recunoscut că nu știe încă foarte exact ce înseamnă ”job-ul” de senator, dar că e dispus să se școlarizeze la locul de muncă. Adică în Senat și pe banii contribuabililor.
Acești domni, educați în general prin școli de prin alte țări sau cu bani de la alții, au venit în politică, deși spun că nu sunt politicieni si le repugnă asta. Dar vor acolo, în TEMPLUL politicii românești care este Parlamentul României.
Ce sunt ei?
De fapt USR nu e altceva decât o structură care vrea să rupă dintr-un electorat de dreapta, pentru că din cel de stânga, așa cum s-au poziționat, șansele sunt minime.
Candidații recunosc nonșalant că nu au habar de proceduri legislative, nu au lucrat o zi în administrația publică, nu știu cum e treaba cu crearea legilor.
Nu au legături prea multe cu domeniul în care doresc să activeze, dar doresc din prima în fruntea mesei, la bucate alese, sus, la Palatul Parlamentului.
Ce-i recomandă?
Asemănarea acestei grupări cu una anti-sistem nu poate fi făcută. Una anti-sistem cunoaște foarte bine sistemul împotriva căruia se pronunță. USR Suceava nu are habar împotriva cui se pronunță, nu se cunosc unii cu alții decât de câteva săptămâni, însă toți spun că au în comun faptul că l-au văzut pe Dan Nicușor la TV.
Doctrina, crezul lor politic, se numește Dan Nicușor. Un domn care s-a remarcat doar prin procese intentate împotriva acțiunilor Primăriei Capitalei.
Nu mai vorbim că USR e de fapt un partid înființat la Vaslui, care încă nu a fuzionat definitiv cu USB (procesul este încă pe rol) dar, care are în componența sa, surprinzător, oamenii cu roluri în multinaționale, ori bursieri ori membri ai unor fundații angrenate în circuite financiare.
Toți aceștia au ajuns să dorească să salveze România. Tocmai din Vaslui.
Interesant e că la Suceava, din cauza lipsei de doctrine clar definite, mișcarea e agreată mai mult de electoratul nonconformist, de genul celui care a votat M10. Și totuși de dreapta.
La Suceava însă, dreapta înseamnă binomul Flutur – Lungu, așa-zisa echipă a lui Gheorghe Flutur, iar ”nicusordanii” Sucevei nu pot decât să ia din electoratul PNL. Cel de stânga e mai reticent la astfel de bufeuri electorale.
În prima lor conferință de presă, grupul USR, fără a nominaliza explicit, a criticat politicienii aflați la putere în momentul de față, pe care i-au acuzat că cheltuie banul public fără măsură.
Iar la Guvernare, în județ se află Gheorghe Flutur, iar municipiul e al lui Ion Lungu.
Dacă ar fi să lupte împotriva cuiva, ar trebui să o facă împotriva celor doi lideri marcanți ai PNL Suceava. Asta în primul rând.
Unde mai șade ciudățenia?
În primăvara lui 2012, se ”simțea în aer” Miscarea Populară (PDL-UNPR). În 2011, Băsescu vorbea deja de Mișcarea Populară ce trebuia să fie un vehicul plin de premianți, universitari, cu toții membri ai Fundației Mișcarea Populară.
Exact ce face acum USR. Universitari, băieți școliți prin alte țări. Premianții.
Istoria însă nu iartă. Să vedem dacă alegerile din 11 decembrie îi vor ierta sau încuraja pe cei de la USR.
MIHAI CHIRA
Intră acum și în grupul de