Intră acum și în grupul de
În cinci luni, deci doar în cinci luni, Gheorghe Flutur și PNL au pierdut aproape 30 de procente. (!??!)
În Consiliul Județean Suceava, PNL conduce cu aproape 56 % dintre voturi.
La Camera Deputaților și la Senat, după doar 5 luni, PNL a obținut doar 26 %.
Vă spuneam în editorialul recent că multe lucruri nu sunt ”chiar la locul lor”. Și nu înțeleg încă, foarte exact, unde anume e o eroare.
Gheorghe Flutur nu a făcut greșeli uriașe. Guvernul de acum l-a avut și în vară. Un guvern care a ajutat financiar județul în ultima perioadă.
Dar a făcut greșeli. Prima a fost la câteva zile după ce a fost ales. S-a numit LUNA DIASPOREI. Care nu votează aici și pe care nu o interesează de Suceava decât pe facebook. S-a și demonstrat!
Și-a lipit excesiv imaginea de guvernul Cioloș, care, în mentalul colectiv e unul mult mai slab decât guvernul BOC.
Electoratul care a fost la vot în iunie își dorea un alt fel de președinte la CJ. Și cel de stânga și cel de dreapta. Toți doreau un președinte cu vigoarea și impetuozitatea lui Gheorghe Flutur, dar cu o administrație de tip european pe care a încercat Cătălin Nechifor să o implementeze. Au avut parte însă de același Gheorghe Flutur, cel din 2008, care conduce impetuos, dar discreționar.
Și apoi, aroganța mesajelor electorale locale. Dacă era să îi asculți pe liberali sigur nu mai avea rost să candidezi că doar ei câștigau. Ca să nu uităm de atacurile la persoană.
Când te uiți pe hartă și vezi că PNL a pierdut toate municipiile și orașele din județ, trebuie să îți pui câteva întrebări serioase. Și să iei urgent măsuri, dar nu de genul MISA în care să explici că de fapt tu ai făcut bine, dar electoratul e retardat și nu a priceput ce valoroasă e guvernarea ta.
Mai țineți minte ce spuneam în iunie, după alegeri? Mie îmi este clar acum de ce a pierdut PNL și Gheorghe Flutur! Pentru că nu a câștigat…în iunie! Și am curaj să susțin teoria și tare mi-ar plăcea, așa de amorul adevărului, să pot număra și verifica voturile de atunci.
Spunea de fapt la un moment dat dl Flutur că e bine să privești rezultatul de la locale, la CJ, cu ”prudență” și să ”dai TVA-ul jos”. Și așa a și fost: s-au dat deoparte 20 de procente! Ba chiar mai mult!
Culmea știți care e? Că în momentul în care scriu aceste rânduri, Gheorghe Flutur e în cărți pentru a prelua șefia PNL, cu caracter interimar, la nivel național. Pentru că și așa, după dezastrul politic de duminică, PNL Suceava e performeră comparativ cu alte județe.
Cum stă treba la câștigători?
În schimb, PSD s-a abținut de la a-și critica adversarii politici și a lăsat ca electoratul să decidă altfel. Pe criterii pozitive. Iar despre motivarea electoratului tradițional social-democrat, se poate spune că Ioan Stan a fost maestru. De la primari până la ultimul membru a știut exact ce trebuie să facă. E de felicitat.
Dacă e să ne amintim scandalurile din PSD pe seama stabilirii ordinii pe listele de candidați, atunci vă puteți face o idee cam cum s-a muncit în partid pentru stabilitate internă și apoi pentru performanță. Ioan Stan a obținut un scor istoric pentru PSD Suceava și cu siguranța va face cam tot ce vrea de acum încolo la nivel de județ. E o povară grea pentru un om politic, însă e și o provocare.
O altă surpriză plăcută pentru PSD a fost votul de pe municipiul Suceava. PSD a obținut 39,29% iar PNL 24,11 %. Ceea ce îi conferă liderului interimar Dan Ioan Cușnir legitimitate în funcție. Deocamdată! Pentru că proaspătul senator Virginel Iordache poate emite pretenții la funcție (dna deputat Maricela Cobuz, mă gândesc, că nu se vede deocamdată și lider peste organizația municipală). Se va vedea!
Cert e că PSD a bătut la scor PNL. Și culmea e că la vârf, la județ, e vechea gardă!
E de urmărit atent cum va gestiona succesul Ioan Stan, de aici înainte.
MIHAI CHIRA
Intră acum și în grupul de