Intră acum și în grupul de
Corneliu Popovici, liderul județean al PMP Suceava, a fost schimbat din funcție, alături de alți 18 lideri județeni din țară.
Mișcarea politică a conducerii centrale a partidului este una corectă. Până la un punct.
Au fost dați deoparte, cel puțin pentru o perioadă, ca măsură de penalizare politică, oamenii care nu au performat la urne. E clar pentru toată lumea că Traian Băsescu nu mai are timp de pierdut.
Însă tocmai aici e marea greșeală a PMP. Că este în criză de timp și acționează ca și cum ”armatele” de tineri politicieni pe care le-a format până acum, de abia așteaptă să preia treaba și să o ducă mai departe, pe niște culmi noi și mult mai înalte.
PMP nu are oameni. Iar pe cei pe care îi are a reușit să îi strângă pe două căi. Apropiații celor care erau numiți președinți precum și prietenii și apropiații celor care erau ”apropiații” președintelui și cea de a doua cale – nemulțumiții.
Cei din a doua categorie pot fi împărțiți în nemulțumiți de ”stânga” și de ”dreapta” (asta în condițiile în care credeți că stanga și dreapta mai sunt repere în politica românească).
Cu acest gen de oameni este foarte greu să ai rezultate remarcabile. Este cumplit să stai de vorbă cu cineva în ochii căruia vezi disperarea de a face rău cuiva sau de a-l schimba din funcție doar pentru că nu gândește în aceeași termeni administrativi sau politici. Iar acel om vrea cu tot dinadinsul să obțină de la tine promisiunea unui vot. În felul ăsta nu merge.
Oamenii, ca să te voteze, au nevoie de multe. În primul rând, au nevoie de o viziune, care să râzbată dincolo de vorbele mai mult sau mai puțin meșteșugite. Au nevoie să îi vadă în echipa ta pe copiii și nepoții lor. Nu neapărat fizic, ci să îi identifice în comportamentele și discuțiile dintre cei care fac parte din echipa ta.
Iar pentru un rezultat cât de cât bun, e nevoie de răbdare.
Iar la PMP Suceava numai de răbdare nu a putut fi vorba în campania de la locale și generale. Rezultatele de la nivelul organizației municipale la alegerile din iunie 2016 se datorează în exclusivitate modului în care a fost perceput actualul viceprimar Marian Andronache. PMP în municipiul Suceava poate avea viitor dacă Marian Andronache va putea să își mențină echipa deja formată lângă el. Iar ăsta e un lucru destul de dificil.
La nivel de județ aceleași alegeri au demonstrat o vădită lipsă de profesionalism în abordarea unei lupte politice de nivel mare. Să alergi pentru CJ Suceava cu un primar de comună pe locul 1 (e cazul dlui Bogdan Codreanu, primar al comunei Pojorata) a fost poate cea mai lipsită de inspirație decizie a celor de la PMP Suceava. Și poate că acolo s-a jucat neintrarea în CJ a PMP. Corneliu Popovici fie nu a avut cu ce muta pe tabla politicii județene, fie a fost păcălit atât de tare încât nici nu mai are rost să discutăm motivul.
La ”generale” însă, greșelile PMP Suceava au mers mai departe și Corneliu Popovici și-a ”înmormântat” speranțele pentru Parlament în momentul în care a fost desemnat Aurel Olărean, fostul primar al Rădăuțiului care a stat în arest luni de zile și din cauza căruia câțiva ani, Rădăuți a fost un oraș fără Consiliu Local și fără primar, pe locul 1 pe lista pentru SENAT.
Popovici nu a făcut echipă cu Olărean, iar PMP Suceava nu a avut nici campanie electorală. ci doar o ”alergătură” fără cap și fără capăt al celor care erau implicați în ea. Încă odată, lipsa de profesionalism și-a spus cuvântul.
Acum, PMP Suceava a rămas și fără lider. E foarte probabil, ca dl Popovici să dorească să mai candideze încă o dată pentru funcția de președinte al organizatiei județene. Și chiar să câștige.
Ideea e că aceiași oameni, făcând aceleași lucruri, în același loc, nu pot avea niciodată rezultate diferite. Și atunci la ce bun?
Plecarea lui Corneliu Popovici din funcție poate fi un nou început pentru PMP Suceava. Cum la fel poate fi revenirea sa în fruntea PMP. Depinde doar de el dacă vrea să joace cu PMP în prima ligă sau se mulțumește cu rezultatele bune din amicale.
MIHAI CHIRA
Intră acum și în grupul de