Intră acum și în grupul de
„Doi oameni discută pe o bancă.
Primul: ai auzit ce a spus premierul Emil Boc?
Al doilea: nu, ce a mai spus?
Primul: citez…salariile vor creşte de la anul cu 15 %. Citez…pensiile vor creste cu 10 %. Citez…nivelul de trai va creşte cu 5 %.
Al doilea: ce inseamna asta CITEZ?
Primul: e SANCHI !”
Aceasta a fost o mostră din glumele pe care primii invitaţi ai conducerii Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava le-au făcut la Gala Excelenţei în Afaceri, Topul firmelor ediţia 2011. Este vorba despre Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, care au avut rolul de amfitrioni.
La această glumă, intelectualii strânşi la masa preşedintelui Gheorghe Flutur au râs şi au aplaudat foarte uşor. La fel cum au făcut şi cei peste 600 de oameni de afaceri prezenţi la Gală.
Oamenii de afaceri din judeţul Suceava au primit drept răsplată pentru rezultatele bune şi foarte bune obţinute în anul financiar 2010, o sacoşă din plastic (ceva mai răsărită decât găsim în magazinele alimentare), inscripţionată cu însemnele CCI Suceava şi care conţinea următoarele: una bucata ceas chinezesc din plastic, de perete, dar care nu avea baterii, un ghid cu topul firmelor pe anul 2010, un breloc şi o aşa-zisă mapă a evenimentului în care erau mai multe pliante publicitare, felicitările scrise ale conducerii CCI şi o diplomă „trasă” în folie de plastic. Cireaşa de pe tort a fost aşa-zisul trofeu, care era în fapt o bucata de plastic pe un mic suport de piatră.
Ce a reprezentat acest trofeu mi-a fost greu să înţeleg, însă, faţă de fotbalistul care tragea in minge, şi pe care oamenii de afaceri l-au primit anul trecut la premiile similare de la CNIMMR, ăsta părea extraordinar, avea chiar stil.
Ce poate fi mai plăcut pentru un om de afaceri cu profit de sute de mii de euro decat să plece de la un asemenea eveniment cu o sacosă?
Cu acest gen de poante şi cu acest gen de premii au înţeles cei din conducerea CCI Suceava să încânte audienţa la ceea ce chiar presedintele CCI Suceava, Sorin Iacob, susţine că ar fi „cartea de vizită a succesului şi performanţei în afaceri, iar evenimentul care îl marchează a devenit unul de referinţă pentru comunitatea de afaceri din Bucovina”.
Mi se pare îngrijorător faptul că doi oameni tineri, de la care se aşteaptă foarte mult şi care au stat în spatele acestei Gale, şi mă refer aici la Ovidiu Donţu şi Macel Gaftoneanu, au ajuns să aleagă ce au ales. Adică să premieze şi să ofere sub-modiocritate celor care reprezintă spuma oamenilor de afaceri din judeţul Suceava.
Şi Gaftoneanu, dar şi Dontu, coordonati de Sorin Iacob sunt obligaţi, „condamnaţi” chiar, să fie inovatori, să fie altfel. Dacă Gaftoneanu ar fi incercat altceva decât şablonul penibil care inseamnă de câţiva ani încoace evenimentul Topul Firmelor, şi nu reuşea mare lucru, nu era de condamnat.
Plastic ieftin, glume ieftine…până şi dansurile nu au fost de top, pentru că Ansamblul profesionist „Ciprian Porumbescu” era deja plecat la Bucureşti la Targul „Produs in Bucovina” şi au venit la Gală dansatorii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (care au fost aplaudati).
Nu înţeleg de ce tânăra conducere a CCI Suceava nu vrea mai mult de la acest eveniment, care ar fi trebuit să fie cu adevărat emblematic pentru judeţ şi pentru care să merite să munceşti şi să te baţi să fii acolo.
Nădăjduiesc însă că domnii Iacob si Gaftoneanu au avut o obligatie şi de aia….
MIHAI CHIRA
PS:
1. pentru cei care tind să creadă că nu ştiu că Ovidiu Donţu nu mai este oficial în conducerea CCI Suceava le sugerez să se abţină
2. nu am stat până la finalul galei aşa că nu pot spune nimic despre ceilalti invitati, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Poate că ei au mai spălat din ieftineala de până atunci.
Intră acum și în grupul de