Festivalul International de Folclor “INTALNIRI BUCOVINENE”, editia a- XXV-a


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”, alături de partenerii din ţările participante, organizează începând cu data de 18 iunie 2014, Festivalul Internațional de Folclor “ ÎNTÂLNIRI  BUCOVINENE”- ediția a- XXV-a .

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, festivalul are anual o desfășurare itinerantă, pentru 2014 propunându-se în Polonia (Piła și Jastrowie, 18 – 22 iunie 2014), Republica Moldova (Chișinău, 04 – 06 iulie 2014), Ucraina (Cernăuți, octombrie 2014), România (Câmpulung Moldovenesc, 18 – 20 iulie 2014), Ungaria (Bonyhád,  01 – 03 august 2014) și Slovacia (Turčianske Teplice,  22 – 24 august), reunind bucovineni  din aceste țări.

„Festivalul este unic în Europa și are drept scop protejarea, conservarea și promovarea folclorului bucovinean  în Bucovina dar  și  între emigranții bucovineni din Polonia, Ungaria, Ucraina, Slovacia și Rep. Moldova, pentru care acest festival este un prilej de înlesnire a cunoașterii reciproce, a înțelegerii culturii bucovinenilor, a istoriei, a colaborării regionale și internaționale, prin păstrarea propriei  identități culturale și naționale”, se arată în comunicatul de presă.

 Festivalul Internațional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” nu reprezintă doar un eveniment cultural multietnic, care nu are echivalent în Europa, ci și o istorie de inițiere a legăturilor bazate pe parteneriat între autoritățile locale – gazde ale festivalului .

Primul “ popas” al festivalului a fost în Polonia, unde ca și în anii precedenți, evenimentul din acest an a fost onorat de spectacole prezentate de țările participante, din partea României fiind invitate : Ansamblul de cântece și dansuri “ CLOPOȚELUL” din Comănești, coordonator primarul Păstrăv Grigoraș, coregraf Valentin Vlîgea, Formația de dansuri “CERBUL”din Corlata, comuna Berchișești, coordonator primarul Violeta Zenovia Țăran, precum și Ansamblul “BUCOVINA” al Școlii de Artă “Ion Irimescu” Suceava. Atât parada grupurilor cât și spectacolul oferit de participanții români s-au bucurat de aprecierea celor prezenți la eveniment, din ce în ce mai mulți cu fiecare ediție care trece.

Următoarul  popas al “ Întâlnirilor Bucovinene” se desfășoară în perioada 4-6 iulie 2014 în Republica Moldova , la Chișinău, unde din partea României vor participa : Grupul vocal-instrumental “Piatra Șoimului” Câmpulung Moldovenesc, coordonator Virgil Macovei, Formația de dansuri “Plaiurile Pojorâtei “ Pojorâta, instructor Gheorghe Străjer, Formația de dansuri “Flori de Bucovina” Sadova, coordonator primar Mihai Constantinescu și Grupul vocal “Balada” din Fălticeni, coordonator profesor Maria Tănase.

Festivalul  isi va urma itinerariul după programul stabilit, urmând ca eventualele modificări să fie anunțate din timp, mai precizează organizatorii în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de