Intră acum și în grupul de
Ziua de sâmbătă, 19 iulie, a fost una de mare sărbătoare pentru localitatea Solonețu Nou din județul Suceava. Cu ocazia împlinirii a 190 de ani de când a fost întemeiat satul și celor 90 de ani de când există parohia romano-catolică, Uniunea Polonezilor din România a organizat ample acțiuni dedicate acestor evenimente.
Primele manifestări au început la ora 10.00, cu întâmpinarea oaspeților la intrarea în Solonețu Nou și deplasarea grupului spre biserica din localitate. Înainte de a ajunge la Sfânta Liturghie, oaspeții au adus un omagiu preoților înmormântați în noul cimitir al satului care au slujit de-a lungul timpului comunitatea.
Sfânta Liturghie de la ora 11 a fost oficiată de episcopul diecezei de Iași, Petru Gherghel, asistat de preoți ai decanatului de Bucovina, în frunte cu părintele decan Iosif Păuleț, dar și preoți din Polonia. La finalul slujbei a fost citit mesajul transmis de Bronislav Komorowski, președintele Poloniei, comunității din Solonețu Nou cu ocazia sărbătoririi celor180 de ani de la întemeierea satului și a împlinirii celor 90 de ani de la înființarea parohiei romano-catolice.
„Sunt sincer impresionat de faptul cum la Solonețu Nou se păstrează și se dezvoltă spiritul polonez care au adus în acest loc strămoșii polonezi cu 180 de ani în urmă. Generațiile de locuitori din Solonețu Nou păstrează neîncetat limba polonă, cultura și moștenirea strămoșilor. Sunteți exemplul de diligență și creativitate poloneză. 180 de ani de existență a diasporei poloneze în Bucovina este o lecție frumoasă de păstrare a identității naționale și activității pentru binele întregii societăți în același timp.Vă felicit pentru acest jubileu. În numele tuturor polonezilor, vă transmit sincere salutări din inima”, se menţionează în mesajul preşedintelui polonez Bronislav Komorowski.
Preşedintele Poloniei a apreciat şi bunele relații polono-romane de-a lungul timpului, acesta subliniind că în acest an se împlinesc 95 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Polonia și Romania.
După slujba solemnă, participanții s-au deplasat spre cimitirul vechi al satului, iar de acolo, spre Casa Polonă, unde a fost lansată monografia bilingvă a Solonețului Nou al cărui autor este preotul Alfons Zielonka, doctorand la Universitatea Catolică din Lublin.
Manifestările dedicate împlinirii a 180 de ani de când a fost întemeiat Solonețu Nou și a celor 90 de ani de când există parohia romano-catolică au continuat cu programe artistice de cântece și dansuri interpretate de ansamblurile „Solonczanka”, „Mala Pojana” dar și de două ansambluri din Polonia, „Dolina Nowego Solonca” și „Tajdany”, ai căror membri sunt urmași ai soloncenilor care s-au repatriat în Polonia în anii 1946–1947.
La evenimente a luat parte și deputatul minorităţii polone în Parlamentul României, Ghervazen Longher, acesta mulțumind delegațiilor din Polonia, oficialităților din țară, membrilor ansamblurilor folclorice, dar și tuturor participanților care au fost alături și au participat la această sărbătoare importantă pentru comunitatea poloneză din România.
De asemenea, și oficialitățile județene au participat la sărbătoarea din Solonețu Nou. Au fost prezenți Cătălin Nichifor, Președinte al Consiliului Județean Suceava, Florin Sinescu, Prefect de Suceava și Elena Boloca, primar al comunei Cacica. Pe lista oficialităților venite din Polonia s-au regăsit Paweł Bogdziewicz, consul al Poloniei la București, Adam Borkowski, reprezentant al Departamentului de Colaborare cu Diaspora Poloneză la Ministerul de Externe, Anita Staszkiewicz, reprezentantul Asociației „Wspólnota Polska” din Varșovia, Wiesław Polit, primar al comunei Żary și Kamil Ciupak, viceprimar al districtului Polkowice.
Intră acum și în grupul de