Intră acum și în grupul de
Monografia comunei Todirești din județul Suceava, „Todiresti – un sat din Bucovina. Istorie, oameni şi locuri”, realizată de ing. Petre Tabarcea şi prof. dr. Mugur Andronic a fost lansată în această săptămână, marți, pe data de 22 iulie, la primăria din localitate.
În ampla monografie, todireştenii vor putea studia evoluţia aşezării în care îşi au rădăcinile și în care s-au format de-a lungul timpului.
Lucrarea, cu un cuprins vast, de peste 400 de pagini, conţine un capitol consistent dedicate arheologiei. Comuna Todireşti este deosebit de bogată în situri arheologice, în unele dintre ele efectuându-se săpături sistematice de către profesorul Mugur Andronic. La baza realizării ei au stat şi amplele studii de genealogie a familiilor foştilor proprietari ai satului şi a celor mai numeroase familii de pe aceste meleaguri.
“Veneraţia ce o am pentru generaţiile trecute, care au sfinţit vatra satului prin eroismul lor, dragostea pentru locul, care mi-a oferit cea mai frumoasă etapă a vieţii mele – copilăria, alături de părinţi, fraţi, prietenii de joacă, m-au îndemnat să consider că satul nostru merită acest omagiu monografic, pentru mândria localnicilor, informarea urmaşilor noştri asupra istoriei satului. Transmiterea către tineret a modelelor de valori ale satului, educarea lui spre a duce localitatea spre noi realizări şi valori cât şi pentru păstrarea tradiţiilor locale”, a afirmat Tabarcea Petrea în debutul discursului său de prezentare.
Pentru efortul depus la realizarea acestei preţioase cărţi, primarul comunei Todirești, Vasile Avram, a propus acordarea, în viitorul apropiat, a titlului de „Cetăţean de onoare al comunei” celor doi autori. În discursul său, Vasile Avram a afirmat că nu multe localităţi au beneficiat de cercetări arheologice, dar „Todireştiul a avut acest privilegiu, meritul aparținând cunoscutului istoric şi arheolog de la Muzeul Bucovinei, dr. Mugur Andronic, care încă din 1988 a iniţiat aici şi în întreaga vale a Soloneţului, numeroase investigaţii de specialitate. Astfel, în prima parte a monografiei, acesta încearcă o reconstituire a locuirii umane în primele milenii, până la înscrisurile voievodale medievale”, a transmis celor prezenți la lansare primarul din Todirești.
La eveniment a fost present și preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, care a adresat cuvinte de apreciere la adresa autorilor şi a organizatorilor.
Publicul prezent la festivitate a fost încântat după lansarea monografiei cu un program de muzică şi dansuri populare, susţinut de Ansamblul „Plaiurile Soloneţului”, de Fanfara „Crai Bucovinean” şi de surorile Diana-Anastasia şi Teodora-Camelia Seserman.
Intră acum și în grupul de