Intră acum și în grupul de
Cu o săpătămână înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului, Biserica noastră sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Potrivit pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim sau Floriile este praznic împărătesc, cu rânduială specială în cult (rugăciuni, cântări).
„Mântuitorul nostru Iisus Hristos, înconjurat de Sfinții Apostoli intră în Ierusalim, fiind aclamat de mulțime. După minunea săvârșită în Betania, unde l-a înviat pe Lazăr, Fiul lui Dumnezeu intră în Cetatea Ierusalimului călare pe mânzul asinei.
Umil și cu gândul la chinurile ce vor urma, Iisus Hristos primește jertfa oamenilor și în special a copiilor. Cu ramuri de măslin și finic, toți exclamau: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Ioan XII, 13). Oamenii își așterneau hainele în calea Mântuitorului.
Cu Duminica Floriilor începe Săptămâna Patimilor. În contrast cu bucuria oamenilor este starea de amărăciune a Mântuitorului care știa că aceiași oameni care-l ovaționau acum îi vor cere procuratorului Pilat din Pont răstignirea. Chiar din seara Duminicii de Florii încep deniile, ce se săvârșesc până în Vinerea Mare.
În această zi se sfințesc rămurelele de salcie (mâțișorii). Acestea sunt luate de credincioși acasă. Asemenea oamenilor din vremea Mântuitorului, și noi cei de astăzi aducem jertfa naturii prin mâinile noastre Bunului Dumnezeu. La Ierusalim și în marile orașe creștine din lume au loc procesiuni cu un puternic caracter misionar.
Biserica a rânduit în această zi de mare sărbătoare dezlegare la pește și la un pahar de vin”, ne-a spus pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar.
Intră acum și în grupul de