Intră acum și în grupul de
Sucevenii sunt invitați să ia parte și în acest an la un eveniment de tradiție organizat de Muzeul Bucovinei, și anume „Noaptea Muzeelor”. Manifestarea va avea loc sâmbătă, 16 mai, la Muzeul Satului Bucovinean, la Hanul Domnesc, la Muzeul de Științele Naturii și la Cetatea de Scaun a Sucevei.
Totodată, cu acest prilej, Muzeul Bucovinei sprijină inițiativa conducerii Reţelei Naţionale a Muzeelor din România de a organiza un protest față de fenomenul dramatic de retrocedare a colecţiilor muzeale și/sau a sediilor de muzee.
Astfel, la „Noaptea Muzeelor”, câte o piesă valoroasă din instituţiile muzeale care se vor alătura acestui protest va fi acoperită. Acest protest subtil şi inedit are scopul de a atrage atenţia publicului şi autorităţilor asupra situaţiei dramatice în care se află muzeele României.
„Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal din România, care va continua cu publicarea unui raport bazat pe un studiu calitativ privind ritmul retrocedărilor și consecințele acestui fenomen, dar și cu organizarea unei expoziții de impact constituită din obiecte provenite din colecţiile muzeelor care au fost retrocedate sau sunt în proces de retrocedare”, se arată într-un comunicat al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.
Vă prezentăm în continuare programul activităților Muzeului Bucovinei la „Noaptea Muzeelor”:
Muzeul Satului Bucovinean:
Program de vizitare: 10-1930
Ora 18- Spectacol folcloric cu Ansamblul Ciprian Porumbescu
Exponatul lunii: Covor, nr.inv.22, clasat în categoria Tezaur, datat 1835, cu inscripţie în limba slavonă, donat de Nastasia Braha şi Iordache Herceanu Cluceru ca acoperământ pentru moaştele Sf.Ion cel Nou de la Suceava.
Hanul Domnesc:
Program de vizitare: 10- 24
Exponatul lunii: Salba cu monede de Ag.,nr.inv.4794, clasată în categoria Tezaur, a doua jumatate a sec.al XIX-lea, formată din 27 monede datate între 1765-1861.
Muzeul de Ştiinţele Naturii ( Str. Ştefan cel Mare 23):
Program de vizitare: 10 – 24.
Exponatul lunii: Eşantion monomineral gips de Herja, jud. Maramureş.
Cetatea de Scaun (Strada Parcului):
Program de vizitare: 17 – 01.
Cu această ocazie se va aprinde iluminatul ambiental al Cetăţii de Scaun începând cu ora 2030.
În toate locaţiile se vor vizita expoziţiile permanente şi temporare gratuit.
Intră acum și în grupul de