Intră acum și în grupul de
Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit, sâmbătă, 16 mai a.c., la Poiana Micului, Ziua Diasporei Poloneze și Ziua Constituției şi împlinirea a 25 de ani de existență a ansamblului folcloric „Mała Pojana” din Poiana Micului.
„Manifestările au început la ora 16.00 cu Sfânta liturghie la Biserica „Sf. Ioan Paul al II-lea” din Poiana Micului. După Sfânta liturghie ne-am deplasat cu toţii la Dom Polski din localitate. Aici s-au înnmanat diplome pentru coordonatorii ansamblului Agnesca Polacec, Irisec Iosif şi Mihal Kucharec, iar sărbătoriţii, membrii ansamblului ne-au încantat cu un program de cântece şi dansuri”, a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul de Suceava, Ghervazen Longher.
Ansamblul muntenilor din ținutul Czadca, „Mała Pojana”, activează cu această denumire din anul 1990. Programul ansamblului prezintă tradițiile folclorice locale care datează din anul 1908. Ansamblul în forma actuală activează de 25 de ani și a fost înființat la inițiativa lui Iosif Irișec care atunci a condus grupul muzical-teatral din localitate. Prima reprezentație a ansamblului a avut loc la Festivalul Folcloric Internațional „Întâlniri Bucovinene” din Polonia în anul 1990. Au plecat atunci la Jastrowie 36 de persoane, mai ales tineri. Inițial ansamblul se numea „Pojana”, dar pentru a se deosebi de ansamblul existent deja în Piława Dolna care era format din repatriați din Poiana Micului, denumirea acestuia a fost schimbată în „Mała Pojana”.
În primii doi ani de activitate a ansamblului, conducător a fost Iosif Irișec, apoi până în 1995 Michał Kucharek, iar de atunci şi până în prezent şefa ansamblului este Agnieșca Polacec. În prezent, ansamblul numără peste 40 de persoane și este alcătuit din copii și tineri, iar partea vocală este acompaniată de persoane mai vârstnice. Ansamblul „Mała Pojana” evoluează pe scene din România, dar și peste hotare. A participat la 25 de ediții ale Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene” în Polonia, la edițiile din Câmpulung Moldovenesc și la cele din Slovacia.
Ansamblul „Mała Pojana” participă și evoluează la aproape toate manifestările organizate de Uniunea Polonezilor din România și este întotdeauna prezent la sărbătorile bisericești și la evenimentele importante din Poiana Micului. De mulți ani „Mała Pojana” menține contactul cu ansamblul „Pojana” din Piława Dolna.
La manifestările desfăşurate, sâmbătă, în localitatea suceveană Poiana Micului, au luatparte reprezentantul Ambasadei Republicii Polonia la București, consulul Beata Gołębiewska, episcopul de Iași – PS Petru Gherghel, preoții decanatului de Bucovina, Constantin Harasim – prefect de Suceava, Constantin Moldovan – primar ul localitatii Manastirea Humorului, preşedintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher precum și reprezentanți ai comunităților poloneze din România.
Pentru polonezi, începutul lunii mai este ocazie de bucurie și de sarbatoare. Luna începe cu câteva zile libere cu prilejul Zilei Internaționale a Muncii care se sărbătorește pe 1 mai, urmată de Ziua Drapelului Republicii Polone și Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate – sărbătorite pe 2 mai iar pe 3 mai polonezii sărbătoresc Ziua Constituției.
Ziua de 2 mai este una cu o însemnătate mai aparte pentru polonezi deoarece aceștia sărbătoresc Ziua Drapelului Republicii Polone – o sărbătoare nouă, introdusă din anul 2004. De asemenea pe 2 mai se sărbătorește Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate. Și aceasta este o sărbătoare nouă, fiind celebrată din anul 2002 fiind o dovadă a recunoașterii moștenirii multiseculare și a contribuției Diasporei Poloneze și a Polonezilor din străinătate la obținerea independenței de către Polonia, devotamentul și legătura cu spiritul polonez precum și ajutorul acordat țării în cele mai grele momente.
Sărbătoarea Constituției din 3 Mai 1791 este sărbătoarea care amintește de ziua când a fost votată prima constituție în Europa modernă. Această constituție a fost votată de către Seimul Mare convocat în octombrie 1788. Votarea Constituției a fost recunoscută ca sărbătoare din 5 mai 1791, apoi a fost stabilită ca sărbătoare în anul 1919.
Intră acum și în grupul de