Intră acum și în grupul de
La Muzeul de Ştiinţele Naturii are loc, în zilele de 28 şi 29 mai a.c., a XXII-a ediţie a Simpozionului internaţional „Artă şi civilizaţie medievală”, organizat de Muzeul Bucovinei Suceava.
La eveniment participă 30 de specialişti din România, Republica Moldova şi Ucraina, cu lucrării științifice pe teme despre arta și civilizația medievală.
Simpozionul internațional a debutat cu lansarea a două volume, „Mănăstirea Dragomirna” de Tereza Sinigalia, Petru Palamar şi Carmen Cecilia Solomonea, și „Biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Suceava” de Ion Mareș.
Arheologul sucevean Monica Bejan, organizator al evenimentului, a ținut să precizeze că cele două volume prezintă monumente de mare valoare din județul Suceava.
„Mănăstirea Dragomirna este unul dintre cele mai frumoase monumente pe care le are județul Suceava, chiar dacă este mai puțin la modă astăzi, dar frumusețea și valoarea lui sunt convinsă că va stârni interesul.
O altă carte este dedicată unei foarte frumoase biserici a Sucevei, fostă biserică a Curții Domnești, Biserica Coconilor cum este cunoscută de către localnici sau Biserica Sfântului Ioan Botezătorul”, a spus Monica Bejan.
Preotul Gabriel Herea a prezentat în fața specialiștilor din cele trei țări cartea „Mănăstirea Dragomirna”, arătând astfel că volumul este unul de o importanță majoră, „o oglindă a restaurării Mănăstirii Dragomirna”.
„Despre valoarea cărții veți înțelege foarte bine în momentul în care o veți deschide. Cred ca veți înțelege foarte bine despre valoarea Mănăstirii Dragomirna și despre valoarea restaurării din ultimii ani”, a spus pr.dr. Gabriel Herea.
El a amintit că este esențial de transmis lucrurile care sunt valoroase, în contextul în care în mari muzee din Europa, în librăriile acestora, foarte bine puse la punct, nu există cărți despre arta bizantină din România.
În acest sens, preotul Gabriel Herea a explicat că volumul „Mănăstirea Dragomirna” este o lucrare de actualitate, de referință, cu care România ar putea ieși în evidență.
„În fapt, cartea <<Mănăstirea Dragomirna>> pe care o lansăm noi astăzi este o lucrare cu care am putea ieși în față. Este un pas esențial”, a spus preotul.
Gabriel Herea a mai precizat că volumul este „o oglindă a restaurării Mănăstirii Dragomirna”, scriitura fiind „pe măsura dantelăriei de la Dragomirna”.
„Scriitura acestei cărți este pe măsura dantelăriei de la Dragomirna, felul în care e compus textul acestei cărți este în totalitate pe măsura Dragomirnei, pe măsura felului în care iconarii de atunci au reușit să împletească pictura în jurul dantelăriei, în jurul torsadelor, blazoanelor și florilor sculptate”, a spus preotul Gabriel Herea.
Simpozionul internaţional „Artă şi civilizaţie medievală” a continuat cu lansarea volumului „Biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Suceava” de Ion Mareș, după care participanții la eveniment au susținut lucrările științifice.
Intră acum și în grupul de