Intră acum și în grupul de
În fiecare an, la data de 2 iunie, Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
Preotul profesor Justinian – Remus A. Cojocar ne-a spus că Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, negustor din Trapezunt, oraş de pe malul Mării Negre (orașul Trabzon, Turcia de azi), a suferit moarte martirică în Cetatea Albă în anul 1330.
„Nu s-a lepădat de Iisus Hristos Mântuitorul și l-a înfruntat pe conducătorul păgân al cetății care îl silea să îmbrățișeze credința deșartă musulmană.
A fost bătut şi supus la umilinţe, dar nu L-a părăsit pe Milostivul Dumnezeu. Condamnat la moarte de hainul conducător păgân, Sfântul Ioan a fost legat de coada unui cal nărăvaş şi purtat pe uliţele Cetăţii Albe. Trupul lui a fost zdrobit de pământ şi pietre, iar apoi capul i-a fost tăiat de un necredincios plin de ură. Creştinii au fost împiedicaţi să îngroape trupul, dar noaptea, îngerii au venit şi au tămâiat trupul sfântului. Un păgân a fost pedepsit de Dumnezeu şi a rămas cu mâinile încleştate pe arc, fiindcă a vrut să omoare pe trimişii Dumnezeului Preaînalt, care a descoperit tuturor sfinţenia negustorului Ioan şi neputinţa păgânilor.
Sfintele lui Moaște au fost aduse în anul 1402 de la Cetatea Albă la Suceava de Voievodul Alexandru cel Bun (1400-1432) și așezate în Biserica Mirăuți, ctitoria lui Petru Mușat (1375-1391). Mai târziu, au fost așezate în actuala Biserica „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, ctitoria fiilor lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Ștefăniță Vodă și Bogdan al III-lea cel Orb.
Sfântul Ioan este ocrotitorul oraşului Suceava. Toţi care se închină cu multă credinţă şi nădejde la racla Sfântului, dobândesc de la Bunul Dumnezeu pace, linişte, sănătate, putere şi ajutor. Este numit „cel Nou” pentru că până la el au mai trăit sfinți cu acest nume: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Ioan Evanghelistul, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ioan Damaschinul”, a mai spus pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar.
Intră acum și în grupul de