Intră acum și în grupul de
Uniunea Polonezilor din România organizează, sâmbătă, 6 iunie a.c., la sediul central din Suceava, un eveniment festiv cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de existență a organizației reactivate în anul 1990.
Manifestările vor debuta la ora 11:00, la Casa Polonă din Suceava, cu prezentarea oaspeților și a Uniunii Polonezilor din România, urmate de luările de cuvânt a invitaților, înmânarea de medalii și plachete aniversare, iar apoi vizionarea expoziției fotografice dedicate evenimentului.
„Expoziția dorește să surprindă cele mai importante momente din istoria Uniunii. Aici sunt surprinse construirea Casei Polone din Suceava, prezentarea tuturor Caselor Polone din comunitățile de polonezi, vizite oficiale ale unor personalități marcante: președinți, mareșali, cardinali atât din Polonia cât și din țară, cât și imagini de la cele mai importante evenimente organizate de Uniunea Polonezilor din România în decursul celor 25 de ani de activitate”, a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul de Suceava Ghervazen Longher.
El a precizat că la eveniment vor participa ambasadorul Republicii Polone la București, Excelența Sa Marek Szczygieł, din partea Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, domnul Paweł Cieplak din cadrul Departamentului de Colaborare cu Diaspora Poloneză, vicepreședintele Grupul parlamentar Polono-Român, Jerzy Polaczek, și deputații Renata Butryn, Lidia Gądek, şi Andrzej Orzechowski, delegația Voievodatului Podkarpacie în frunte cu consilierii Jerzy Cypryś și Jacek Magdoń, din partea Voievodatului Malopolska Bogusław Sonik, președintele Comisiei de colaborare cu diaspora poloneză și Zdzisław Filip – vicepreședintele Voievodatului Małopolska, Alexander Zajac – vicepreședintele Uniunii Asociațiilor Poloneze din Europa, Joanna Wójtowicz – director adjunct al Centrului de dezvoltare a educației poloneze în străinătate, reprezentanți ai Asociației Regionale de cultură poloneză „Adam Mickiewicz” din Cernăuți, reprezentații Forumului Polonezilor din Austria și reprezentanți ai Uniunii Culturale și de Învățământ din Republica Cehă.
De asemenea, la manifestări vor participa autorități locale și județene, reprezentanți ai minorităților naționale, preoții decanatului de Bucovina și reprezentanți ai comunităților de polonezi din țară.
Revoluția din decembrie 1989 a fost un moment decisiv care a schimbat fața României. După răsturnarea dictaturii, democratizarea regimului politic, procesul unor profunde reforme sociale și economice au creat condițiile pentru o politică deschisă a naționalităților, deschizând perspectivele recâștigării subiectivității de către minoritățile naționale din România.
În această nouă situație în care fără teamă au putut să își recunoască originea, cu gândul la cei care s-au născut în Polonia, un mic grup de inițiativă din București a decis, în februarie 1990 să reactiveze Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski” ale cărei tradiții datează din anul 1903.
În anul 1991 a avut loc al II-lea Congres al Uniunii Polonezilor din România ce s-a desfășurat la Suceava, congres la care au participat asociațiile nou înființate în Bucovina și unde a fost ales președinte Antoni Rojowski, reprezentantul asociației din Suceava. În scurt timp sediul Uniunii Polonezilor din România s-a mutat din București la Suceava.
Uniunea Polonezilor din România este membră a Consiliului Minorităților Naționale de la înființarea lui. În anii 1990-1992, primul deputat din partea minorității poloneze în Parlamentul României a fost Antoni Linzmeier. Următorul președinte, timp de două legislaturi a fost Johan Peter Babiaș (1994-2002). Acesta a fost o personalitate bine cunoscută și stimată, apreciat atât de autoritățile române, cât și de cele poloneze. El a consolidat poziția minorității poloneze, contribuind în mod considerabil la imaginea ei pozitivă atât în România, cât și în Polonia. După moartea sa în anul 2002, președinte al Uniunii Polonezilor din România a fost ales Ghervazen Longher. În același an, a fost ales în calitate de deputat în Camera Deputaților. După alegerile din 28 noiembrie 2004, cele din 30 noiembrie 2008 și cele din decembrie 2012 Ghervazen Longher este la al patrulea mandat de deputat. Este vicepreședinte al grupului de prietenie cu Polonia.
Uniunea Polonezilor reunește organizațiile locale – asociațiile polonezilor. În prezent sunt 14 asociații locale la: București, Constanța, Iași, Suceava, Siret, Rădăuți, Vicșani, Solonețu Nou, Cacica, Pleșa, Poiana Micului, Păltinoasa, Gura Humorului și Moara. Din anul 1991, sediul central al Uniunii Polonezilor din România este Casa Polonă din Suceava. Construită între anii 1903-1907, prin strădania membrilor Asociației Polone de Ajutor Frățesc și de Lectură, a fost naționalizată la jumătatea anilor 50. Efortul îndelungat pentru retrocedarea ei a fost încununat abia în anul 1997, când a fost înapoiată minorității poloneze, în baza deciziei judecătorești. Case Polone mai funcționează la București, Păltinoasa, Solonețu Nou, Vicșani, Cacica și Poiana Micului. Sedii au și asociațiile din Iași, Siret și Rădăuți. Cele mai importante investiții din ultimii ani au fost: construirea și dotarea Școlii Generale din Poiana Micului, dată în folosință în octombrie 2009, construirea noilor Case Polone din Solonețu Nou și Pleșa, iar anul acesta a fost demarat proiectul de construcție al primei Case Polone din Moara.
Prin strădania Uniunii Polonezilor din România, limba polonă maternă este predată în județul Suceava în număr de 3-4 ore pe săptămână pentru clase/grupe aparținând minorității polone care învață în școlile cu predare în limba română. În anul școlar curent 2014-2015 limba polonă maternă este predată în localitățile: Suceava, Gura Humorului, Păltinoasa, Siret, Poiana Micului, Solonețu Nou și Cacica de către 6 profesori, din care 3 delegați din Polonia. În anul școlar 2007-2008 la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului s-a înființat o clasă cu predare lărgită în limba polonă.
În anul 1991 a apărut la București publicația „Polonus” ca organ de presă al organizației. Inițiatoarea și fondatoarea publicației a fost Janina Radu – redactor șef până în anul 1993. Scopul a fost editarea unei publicații bilingve, care să ajungă și la polonezii care nu cunosc limba română, dar și la concetățeni. În prezent, redacția revistei „Polonus” se află în Suceava, având birourile la sediul central al Uniunii Polonezilor din România. Există de asemenea o publicație dedicată copiilor și tinerilor „Mały Polonus”. Acesta este o publicație trimestrială a Uniunii Polonezilor din România, editată în totalitate în limba polonă și care este colportată gratuit odată cu publicația „Polonus”.
„Așadar, cei 25 de ani de activitate ai Uniunii Polonezilor din România înseamnă Case Polone în aproape toate comunitățile locuite de minoritatea poloneză, nenumărate inițiative și proiecte culturale, de învățământ, educative, publicația lunară „Polonus”, ediții ale Zilelor Culturii Polone, simpozioane polono-române, învățarea limbii polone și în scopul transmiterii celor mai importante valori tinerei generații. Toate acestea în ideea păstrării și cultivării tradițiilor poloneze, a limbii materne și a credinței înaintașilor”, a subliniat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.
Intră acum și în grupul de