Intră acum și în grupul de
Case vechi bucovinene din zonele etnografice ale judeţului Suceava, dar şi obiecte tradiţionale au fost prezentate, într-un mod inedit, în Parcul Universităţii din municipiul Suceava în cadrul manifestării intitulate “ Aducem satul în parc”, organizată de studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.
Coordonatorul proiectului “Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casă!”, conf.univ.dr. Carmen Chaşovschi a declarat că acest proiect a fost demarat în anul 2011 împreună cu
cu studenţii de la specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.
“Scopul principal este conservarea peisajului cultural al Bucovinei, în special, construcţiile vechi, casele vechi tradiţionale din Bucovina, care, în opinia noastră, sunt într-un pericol major, sunt dărâmate în totalitate, sunt înlocuite de construcţii noi şi se pierde însuşi nucleul produsului turistic Bucovina”, a spus Carmen Chaşovschi.
Ea a precizat că acţiunea “Aducem satul în parc” se doreşte a fi un semnal de alarmă asupra pericolului dispariţiei acestor case tradiţionale din satele bucovinene dacă nu sunt conservate şi păstrate.
“Din păcate, foarte puţini realizează lucrul acesta şi vrem să tragem un semnal de alarmă. Din 2011, studenţii fac inventarul acestor case tradiţionale şi în fiecare an, fie iarna, fie vara, avem un eveniment în care vrem să aducem în atenţia publicului această problemă. Studenţii din anul acesta au fost plecaţi în mai multe sate, în mai multe zone etnografice şi acum îşi prezintă zona în care s-au deplasat, casele, tradiţiile de acolo”, a explicat Chaşovschi.
Ea a spus că la standul de informare sunt prezentate pliante care au fost făcute tot cu efortul studenţilor suceveni şi broşurile “Aşa da, aşa nu” sau “Conservarea peisajului cultural al Bucovinei- Satul bucovinean ca destinaţie turistică”, realizate cu fotografiile studenţilor, cea din urmă fiind produsă şi tipărită anul trecut cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava.
Studenţii suceveni, purtând ii specifice zonelor etnografice ale judeţului Suceava, sau îmbrăcaţi în costume populare, au prezentat cu ajutorul unor panouri, fotografii şi desene înşiruite pe sfoară case tradiţionale bucovinene pe care le-au vizitat în timpul practicii, dar şi obiecte tradiţionale folosite în gospodării.
Intră acum și în grupul de