Intră acum și în grupul de
Muzicianul timişorean Caius Hera a susţinut, sâmbătă, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava, un recital la lăută intepretând câteva piese aparţinând unui compozitor german care a trăit în perioada Renaşterii, evenimentul fiind inclus în manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor- Regiunea Bucovina şi celei de a XIII a întâlniri a germanilor din această zonă.
Caius Hera a declarat pentru News Bucovina că în recital au fost incluse piese aparţinând unui compozitor german care a trăit în secolul al XVI lea şi care a publicat două culegeri dedicate lăutei.
Întrebat când şi-a descoperit pasiunea pentru instrumentele de epocă şi pentru muzica veche, Caius Hera a spus că, în anul 2004, în perioada în care era student al Facultăţii de Muzică din Timişoara, a descoperit repertoriul muzicii vechi, al Evului Mediu, al Renaşterii şi al Barocului muzical, fiind interesat şi de instrumentele de epocă, mai ales că, la momentul respectiv, nu existau în practica muzicală românească.
“De aceea, în anul 2007, am plecat în Basel, la Schola Cantorum Basiliensis, în Elveţia, unde am studiat pentru doi ani instrumente din familia lăutei, tehnici de interpretare, citirea partiturilor, care este specifică pentru aceste instrumente. În rest, am continuat să studiez lăuta ca autodidact şi la diferite cursuri de măiestrie în Ungaria. În momentul de faţă susţin numeroase concerte în Budapesta, în Timişoara şi în diferite oraşe din România”, a spus muzicianul timişorean.
El a spus că a susţinut pentru prima oară un recital în Suceava, dar că a fost aici ca turist, când a vizitat şi mănăstirile din Bucovina şi Moldova.
“Am mai cântat la Cetatea Târgu Neamţ, în cadrul unui festival, patru ani la rând”, a mai spus Caius Hera.
Lautistul Caius Hera a absolvit Liceul de Arte Plastice din Timişoara în anul 1999, din 2000 până în 2005 a studiat la Facultatea din Muzică din Timişoara, iar între 2007 şi 2008 a studiat lăuta şi tehnici de interpretare pe instrumente cu coarde din familia lăutei în Elveţia, iar din anul 2012 este doctorand la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Intră acum și în grupul de