Intră acum și în grupul de
Mii de pelerini vor fi anul acesta la Sanctuarul Naţional Marian de la Cacica, în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.
Potrivit unui comunicat de presă al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, la celebrările de anul acesta va fi prezent şi ÎPS Agostino Marchetto, arhiepiscop emerit din Italia, PS László Bíró, episcop militar din Ungaria.
În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.
Vineri, 14 august, la ora 12.00, pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ţinute de pr. Iosif Bisoc, paroh de Buruieneşti.
Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor şi al persoanelor consacrate de vineri, 14 august, fiind condus de PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar, la ora 18.00, sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă va fi animată de tineri şi de persoane consacrate.
„Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel”, se arată în comunicatul Episcopiei Romano-Catolice Iaşi.
În ziua de hram, sâmbătă, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară, prezidată de PS László Bíró, va fi la ora 08.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 09.15.
Sursa citată mai precizează că în centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de episcopul de Iaşi, care va ţine şi cuvântul de învăţătură. ÎPS Agostino Marchetto va avea un mesaj special pentru pelerini la sfârşitul Liturghiei. La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.
„Cu siguranţă, şi anul acesta de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi”, se arată în comunicatul Episcopiei Romano-Catolice Iaşi.
În ziua de 15 august, seara, la ora 18.30, la Iaşi, se va celebra Liturghia de hram a catedralei romano-catolice „Adormirea Maicii Domnului”.
Vă prezentăm programul detaliat al cerebrărilor dedicate hramului şi pelerinajului de la Cacica:
Vineri, 14 august
- 10.00 – Celebrare penitenţială
12.00 – Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
12.00 – Pelerinajul special al persoanelor consacrate şi al tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)
13.30 – Sosirea persoanelor consacrate şi a tinerilor la sanctuar
16.00 – Calea sfintei cruci
17.00 – Adoraţie euharistică
18.00 – Sfânta Liturghie pentru persoane consacrate, tineri şi seminarişti
22.00 – Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului
Sâmbătă, 15 august
06.00 – Sfânta Liturghie de dimineaţă
07.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică)
08.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă)
09.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică)
09.15 – Sfânta Liturghie in limba germană (la grotă)
11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.
Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809.
Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia.
Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.
Intră acum și în grupul de