Intră acum și în grupul de
Până duminică, 16 august, în Cetatea de Scaun a Sucevei, se desfășoară cea de-a noua ediție a Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”. Evenimentele au început încă de joi seara, cu „Parada cu făclii a participanților” care s-a desfăşurat pe traseul Obicini – Cetatea de Scaun, pe parcursul a trei ore.
George Ostafi, șeful Serviciului Relații Publice și Evenimente Muzeale din cadrul Muzeului Bucovinei, a declarat pentru NewsBucovina, la finalul „Paradei cu făclii” ce a reunit aproximativ 300 de participanți, că speră ca în acest an numărul celor care trec pragul cetății în aceste zile să fie mai mare decât cel de anul trecut.
„Dacă anul trecut aveam 19.100 de participanți la finalul festivalului, anul acesta pot să zic că estimăm 22.000 de participanți. Numărul trupelor și a actorilor de factură medievală a sporit și de asemenea, ne-am permis să facem selecții dure și să aducem ce este mai bun la Suceava”, a declarat George Ostafi.
El a menționat că Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” este cel mai mare festival de acest tip din România, fiind și singurul organizat de un muzeu, ceea ce a permis pregătirea lui cu rigoare științifică.
„Noi încercăm să recreem viața medievală în Cetate, conform cu litera cronicarului. Nu întâmplător, acest festival este absolut unicat în lumea festivalurilor medievale, care de regulă sunt doar circ și show. Noi avem o Cancelarie domnească care funcționează în Cetate, de unde vizitatorii pot pleca împroprietăriți de către domnitorul Moldovei, pot pleca ridicați în rang, cu anumite privilegii sau scutiți de anumite dări și obligații”, a mai spus Ostafi.
El a punctat faptul că tot în Cancelaria domnească vizitatorii pot asista la discuțiile dintre dregători, la modul cum se elaborează deciziile și cum se redactează un document medieval.
De asemenea, cei care vor păși în aceste zile pragul Cetății de Scaun a Sucevei vor putea citi horoscopul medieval, într-un limbaj pastelat, prin prisma moravurilor epocii de demult.
Ostafi a mai arătat că interactivitatea cu publicul este la mare preț, organizatorii fiind ocupați și de educația copiilor. Astfel, în fiecare dimineață, de la 10 la 12, în programul festivalului sunt incluse piese de teatru pentru copii.
Totodată, cei mici vor putea participa și la concursul de orientare turistică „Căutați comoara”.
„Bazându-se pe niște indicii de pe copaci sau de pe ziduri, copiii ajung să descopere o pungă cu galbeni din ciocolată sau jucării”, a explicat George Ostafi.
Tinerii și adolescenții vor putea să încerce să supraviețuiască în cetate, la „Noaptea supraviețuitorilor cetății”.
„Opt cupluri de băieți și fete trec prin probe de îndemânare, istețime și pline de umor, câștigând ca premiu o replică a celebrei spade a lui Ștefan cel Mare aflată la muzeul din Istambul”, a mai arătat șeful Serviciului Relații Publice și Evenimente Muzeale din cadrul Muzeului Bucovinei.
În programul festivalului, mai sunt incluse, în fiecare seară, jocuri cu foc, bile de foc, făclii aruncate în aer, dar și două ore și jumătate de spectacol cu lasere.
Noutatea acestui an, potrivit lui George Ostafi, este dată de vânătoarea de șoimi și prezentarea păsărilor de pradă, dar și de un grup de menestreli ce se deplasează prin cetate cântând și confecționând instrumente medievale.
Și la ediția din acest an, garda Cetății Sighișoara este prezentă la Festivalul Medieval și dă viață anunțând programul într-un stil umoristic.
Totodată, există și o gardă a Cetății Sucevei.
„Mai avem dansuri cu steaguri, dans de societate, în fața fiecărei tabere medievale se află o panoplie cu arme și zilnic cavalerii prezintă demonstrații de mânuire a armelor și explică tinerilor, ținând adevărate lecții de istorie, modul cum se fabrică și cum sunt utilizate aceste arme. Domnițele și soțiile scutierilor stau în fața corturilor împletind, reparându-le acestora uniformele, atașamentele sau confecționând podoabe. Este un festival care nu trebuie ratat”, a mai spus Ostafi.
El a precizat că vizitarea Cetății de Scaun în această perioadă se va face după un program mai restâns și mai organizat, avându-se în vedere investițiile ce au fost făcute odată cu reabilitarea obiectivului de patrimoniu.
„În Cetate se va desfășura o vizitare de către public împreună cu participanții, într-un program mai restrâns, în sensul că se va face mai organizat, Cetatea fiind dotată acum, la finalizarea restaurării ei cu un sistem stroboscopic și de proiecții care va intra în folosință în toamnă și care va proiecta pe pereți imagini cu figuri medievale, interpretate cinematografic”, a explicat Ostafi.
El a mai subliniat faptul că cetatea este acum restaurată în proporție de 95%, iar după închiderea Festivalului Medieval accesul publicului în cetate va fi restricționat în continuare, fie parțial, fie total, până când se va reuși finalizarea tuturor lucrărilor.
„În momentul în care se va deschide, publicul va putea merge nestingherit și nu vor fi riscuri nici pentru cei care exploatează cetatea, nici pentru cei care o vizitează”, a conchis George Ostafi, șeful Serviciului Relații Publice și Evenimente Muzeale din cadrul Muzeului Bucovinei.
Printre cei care au luat parte la spectacolul de joi seară de pe străzile Sucevei și de pe platoul Cetății de Scaun s-a aflat și președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor.
El s-a arătat bucuros de ceea ce a văzut și a remarcat faptul că în acest an au fost mult mai mulți suceveni care au ieșit să urmărească parada.
„Eu am urmărit parada de la Nordic, pe scurtătură am venit mai repede cu mașina la Cetate, dar am văzut foarte multă lume. Vremea a fost extraordinară, practic odată și cu sărbătoarea de Sfânta Maria sperăm să avem un public cât mai larg pentru că este o ediție cu foarte multe surprize, foarte multe lucruri plăcute și cred că anul acesta ne apropiem cel mai mult de festivalul de la Sighișoara. Sper ca la anul să îl putem depăși”, a declarat Cătălin Nechifor pentru NewsBucovina.
Vezi AICI mai multe fotografii de la „Parada cu făclii a participanților” la Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”.
Intră acum și în grupul de