Intră acum și în grupul de
La Soloneţu Nou se va desfăşura sâmbătă, 12 septembrie a.c., „Sărbătoarea Roadelor”. Evenimentul are loc în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a „Zilelor Culturii Polone”.
„Sărbătoarea Roadelor prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești, cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi, la eveniment se prezintă și alte naționalități <<vecine>> – români, ucraineni, germani”, a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.
Potrivit acestuia, manifestarea va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00, urmată de expoziția de roade și specialități culinare, picnicul și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou precum și a musafirilor „Dolina Słomki” din Stronie.
„Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar <<gustată>>”, a mai arătat Ghervazen Longher.
Uniunea Polonezilor din România organizează, începând cu anul 2006, „Sărbătoarea Roadelor” la nivel național, în cadrul „Zilelor Culturii Polone”, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.
Dożynki este o sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva, era sărbătorită în prima zi de toamnă.
În prezent, în Polonia, Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actualmente, este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri.
Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.
Intră acum și în grupul de