Piesa de teatru „Egoistul”, cu maestrul Radu Beligan, a fost anulată la Suceava


Intră acum și în grupul de

Piesa de teatru „Egoistul”, care îl are în rolul principal pe inegalabilul Radu Beligan, nu se va mai juca pe scena Casei de Cultură din Suceava din cauza numărul prea mic de bilete vândute.

Spectacolul de colecţie ar fi trebuit să aibă loc marţi, 27 octombrie, de la orele 19:00, însă a fost anulat de organizatori.

Egoistul 27 oct 2015

Potrivit conducerii Casei de Cultură, biletele achiziţionate de la casa de bilete a sălii pot fi returnate la secretariatul instituției.

Preţul unui bilet la spectacol era de 80 de lei pentru publicul larg şi de 60 de lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

„Egoistul” este un spectacol extraordinar în care îl putem întâlni pe Maestru nu numai în calitatea ce i-a adus notorietatea, cea de interpret, dar şi într-o alta, la fel de apreciată, cea de regizor. Sub bagheta sa prinde viaţă casa de sfârşit de secol XX a unui celebru dramaturg, prin care se perindă toţi apropiaţii acestuia pentru a obţine mult râvnitele… autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Cu replici de un firesc uluitor se construieşte o poveste comică, presărată cu mici panseuri care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit, dăruindu-se generos unei lumi prea puţin dispusă să-l înţeleagă.

Într-adevăr, totul este construit în jurul relaţiei unui dramaturg cu cei din jur, fie ei prieteni sau membri ai familiei. Cu toţii se uită cu un jind mai mare ca respectul la “creator”, aşteptând de la acesta un CEC, indiferent cât de mare este suma înscrisă pe el. Pentru că sumele mici ar fi o dovadă de egoism din partea unui om de valoarea dramaturgului, iar aşa ceva este total exclus! Relaţiile de familie nu gravitează doar în jurul banilor, amanta scriitorului (Ileana Olteanu / Medeea Marinescu) stârnind şi ea dispreţul fostei soţii (Adriana Trandafir) şi invidia prietenului de-o viaţă (Damian Crâşmaru). Singurul personaj dezinteresat este doctorul (Tomi Cristin), care îşi permite să disece lucrurile la rece şi să-i recomande pacientului său să se ferească de relaţiile de familie. De altfel, dialogurile dintre cei doi sunt şi cele mai savuroase.

“Egoistul” este ultima piesă a lui Jean Anouilh, scrisă în 1981. Un fel de piesă testament, aşa cum este “Furtuna” lui Shakespeare. Este opera unui om care ştie că va pleca şi ne înfăţişează viziunea lui asupra lumii contemporane, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, despre egoism şi generozitate şi … nu în ultimul rând, despre teatru şi dramele lui contemporane. Toate acestea cu un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită.

 


Intră acum și în grupul de