Intră acum și în grupul de
La „Centrul pentru susţinerea Tradiţiilor Bucovinene” din municipiul Suceava a avut loc, joi seara, un eveniment de promovare a structurii de economie socială „Ses 2 – Atelier meșteșugăresc pentru producerea de mobilier din lemn masiv”.
În cadrul evenimentului a fost prezentat rolul și importanța structurilor de economie socială pentru dezvoltarea comunităților locale, din punct de vedere economic, social și al resurselor umane. De asemenea, au fost promovate idei și soluții favorabile dezvoltării structurilor de economie socială în vederea asigurării sustenabilității acestora.
Potrivit președintelui Asociației Biosilva, Florin Grădinariu, manifestarea a avut loc în cadrul proiectului „Economia Socială – Un pas spre un viitor mai bun”, care a început din toamna anului trecut, în cinci regiuni ale țării, și prin care vor fi înființate 14 structuri de economie socială.
Grădinariu a explicat că prin realizarea SES-urilor (structuri de economie socială) în cele cinci zone ale țării vor fi create astfel 93 de locuri de muncă, dintre care 66 pentru persoane din categorii vulnerabile, așa cum sunt romii, cei care care trăiesc din venitul minim garantat, au dizabilități, au familii cu mai mult de trei copii sau sunt în familii monoparentale.
„Acțiunile pe care noi le-am desfășurat până acum au dus deja la atingerea acestor indicatori. Putem spune că pe regiunea de Nord-Est avem depășiți indicatorii pentru că am înființat mai multe locuri de muncă”, a declarat Florin Grădinariu.
Structura a fost înființată în cadrul proiectului “ECONOMIA SOCIALĂ–UN PAS SPRE UN VIITOR MAI BUN” POSDRU/173/6.1/S/148194 – proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Roxana Tîrnovan, managerul Ses 2 – „Atelier meșteșugăresc pentru producerea de mobilier din lemn masiv”, a declarat că bugetul total alocat este de 700.350 lei, din care 119.800 lei fiind dedicați exclusiv investițiilor în utilaje și echipamente și peste 180.000 lei pentru materii prime și produse consumabile.
Totodată, managerul structurii a arătat că în cadrul atelierului au fost create șapte locuri de muncă, din care patru pentru persoane din grupuri vulnerabile, trei dintre acestea fiind persoane care au beneficiat de venitul minim garantat, iar o persoană este cu dizabilități.
„Principalele categorii de produse ce vor fi realizate în cadrul atelierului sunt piese de mobilier din lemn masiv lucrate manual în serii limitate și unicate, mobilier sculptat și pictat, fronturi din lemn masiv pentru mobilier de bucătărie ce vor fi realizate în serii de linie, scări interioare din lemn masiv, sculpturi și alte obiecte decorative din lemn, iar o gamă de mobilier va fi reprezentată de piese de mobilier recondiționat prin pictură”, a spus Roxana Tîrnovan.
Ea a mai arătat că pentru sustenabilitatea acestei structuri de economie socială, Asociația Biosilva își propune să promoveze produsele realizate în cadrul atelierului atât în România cât și în alte țări din Uniunea Europeană și să mărească capacitatea de producție și numărul locurilor de muncă pentru persoane din grupurile țintă ale proiectului, respectând astfel principiile economiei sociale.
„Principalul canal de vânzare a produselor va fi magazinul online www.MobilierMestesugit.ro și participarea la targurile de profil, dar și prin încheierea de parteneriate cu alți producători și distribuitori de produse din industria mobilei”, a precizat Tîrnovan.
La rândul lor, Sophia Cristina Lauric, artist plastic și doctor în arte vizuale, și Constantin Todircă, sculptor, și-au exprimat dorința ca proiectul să aibă viabilitate, arătând că vor lucra la concepte noi astfel încât tradiționalul să își găsească loc în casele tuturor.
„Mobila pictată în atelierul nostru este un rezultat obținut cu migală. Acordăm foarte multă atenție detaliilor și mai cu seamă, sunt utilizate motive tradiționale, florale, arhaice câteodată, dar mergem și spre o linie modernă”, a spus Sophia Cristina Lauric.
În ceea ce privește activitatea de prelucrare a lemnului, Florin-Constantin Cramariuc, preşedinte fondator al Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, a ținut să explice că județul Suceava are potențial în această privință, și că nu trebuie să ne oprim doar la fabricarea de cherestea.
„Românașul nostru nu a învățat nimic în acești ani după Revoluție. Mă apucă un fel de jale când mă uit cum este călcată în picioare această materie primă, este batjocorită, iar asta o să ni se întoarcă cu vârf și îndesat, dar o să fie cam târziu”, a spus Florin-Constantin Cramariuc.
Meșterul a subliniat faptul că „românul s-a născut artist”, însă a constatat cu tristețe faptul că au dispărut școlile de ucenicie, dar mai cu seamnă unele meșteșuguri, pe fondul unei societăți de consum.
Prezentă la eveniment, Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM Suceava, a apreciat inițiativa de a înființa un atelier meșteșugăresc, explicând că structurile de economie socială au un rol major pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor care provin din diverse categorii.
„Ca instituție publică încercăm să rezolvăm această problemă a ocupării, dar suntem limitați, și din punctul de vedere al infrastrcturii umane, și al infrastructurii materiale. Încercăm pe cât posibil, în cadrul legislativ pe care îl avem să rezolvăm această problemă”, a spus Mirela Adomnicăi.
„Economia socială – un pas spre un viitor mai bun” este un proiect realizat printr-un parteneriat între Asociația Agricultorilor și Fermierilor, Asociația „Viitor pentru femei”, Asociația Biosilva, Asociația Institutul Pentru Parteneriat Social Bucovina, Asociația Onixalex, Asociația Alternative Sociale Millenium, Confederation of European Firms, Social Firms Europe CEFEC, ce se desfășoară în 5 regiuni de dezvoltare ale României: București-Ilfov, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Vest și care asigură oportunități de integrare și reintegrare în piața muncii în structurile de economie socială pentru 93 de persoane din care 66 aparținând grupurilor vulnerabile.(Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de