Intră acum și în grupul de
În fiecare an, la data de 13 decembrie, Biserica îl cinstește pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolit al Moldovei.
Potrivit pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar, de la Biserica „Sfântul Dumitru”, Sfântul Dosoftei, originar din Suceava, s-a călugărit la Mănăstirea Probota, devenind părinte duhovnicesc și începător al obștii de aici.
El a întemeiat o școală în care se studiau Sfânta Scriptură și învățăturile dumnezeieștilor Părinți ai Bisericii, dar se deprindea și învățătura duhovnicească: rugăciunea, ascultarea și smerenia.
„Datorită prestigiului său de cărturar și virtuților care îi luminau chipul și faptele, Sfântul Dosoftei a fost chemat de Dumnezeu la slujirea arhierească, devenind mitropolit al Moldovei în anul 1671”, ne-a spus părintele Justinian – Remus A. Cojocar.
Acesta a mai arătat faptul că Sfântul Dosoftei apare în cronicile lui Ion Neculce drept cucernic și blând, iubitor și trăitor al dreptei credințe.
„Sfântul Mitropolit Dosoftei și-a împlinit misiunea pastorală prin punerea în lucrare a darurilor pe care i le-a dat Dumnezeu din belșug: traducerea și tipărirea de carte sfântă în limba română”, a menționat părintele.
Astfel, Sfântul Dosoftei a tipărit noi cărți de slujbă și de învățătură în limba română, iar la loc de cinste este Psaltirea în versuri (1673), prima operă versificată în limba română.
Sfârșitul vieții și-l petrece departe de țară, în Polonia, fiind luat captiv în anul 1686 de regele Sobieski, care a fugit din calea turcilor.
„Sfântul Mitropolit Dosoftei rămâne peste veacuri un teolog al întregii Ortodoxii, ierarh cu viață sfântă și neîntrecut învățător al dreptei credințe în limba poporului său”, a precizat părintele Justinian – Remus A. Cojocar.
Acesta a ținut să menționeze că în Suceava, în 2007, a luat ființă Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” ce are ca scop cultivarea valorilor religios-morale în societate. (Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de