Intră acum și în grupul de
Peste zece mii de persoane au luat parte, în a treia zi de Crăciun, în municipiul Suceava, la Festivalul de datini și obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună”. Evenimentul a reunit peste 1.600 de urători, grupați în circa 40 de formații, din judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, dar şi din Republica Moldova.
Ca în fiecare an, manifestarea a debutat cu parada măștilor și a costumelor, pe artera principală a Sucevei, din Parcul Universității și până pe esplanada Casei de Cultură. Parada a fost deschisă de un grup de colindători din Câmpulung Moldovenesc, cu buciumași și un plug tras de boi.
În momentul în care cetele de urători au ajuns în fața Palatului Administrativ, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a oferit colaci tradiționali tuturor grupurilor. Alături de președintele Consiliului Județean s-au aflat directorul Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi, senatorii Ovidiu Donțu și Neculai Bereanu, dar și fostul prefect al Sucevei, Florin Sinescu.
După ce au fost întâmpinați așa cum se cuvine, formațiile de urători au prezentat datinile şi obiceiurile de Anul Nou pe scena amplasată în centrul Sucevei.
Astfel, de la „Festivalul de datini și obiceiuri” nu au lipsit tradiționalele momente cu „plugul”, iar muzicanţii au dat viață personajelor care au dansat „capra” sau „ursul”.
Totodată, cetele de urători au prezentat și jocuri cu flăcări, dar şi malanca, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul.
Festivalul de datini și obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună” a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, Muzeul Bucovinei și Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Spectacole similare de datini și obiceiuri de Anul Nou vor avea loc în această perioadă în numeroase localităţi din judeţul Suceava, iar pe data de 13 ianuarie se va desfăşura în comuna Drăguşeni „Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă pe stil vechi”. (Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de