Intră acum și în grupul de
La Cajvana, a avut loc, în a treia zi de Crăciun, Festivalul local de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună”. Aflat la cea de-a IV-a ediție, evenimentul a fost organizat de Primăria oraşului Cajvana, reprezentată de primarul Gheorghe Tomăscu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Cajvana, reprezentat de directorul Nicolae Robu, respectiv directorul adjunct Ciotu Iulian.
Astfel, duminică, 27 decembrie 2015, localnicii şi alţi iubitori de folclor s-au adunat la Căminul Cultural din Cajvana pentru a urmări momentele deosebite pregătite de organizatori.
Potrivit prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, de la Liceul Tehnologic Cajvana, această manifestare culturală are menirea să promoveze folclorul local, datinile şi obiceiurile satelor şi să transmită actualelor generaţii frumuseţea şi gingăşia costumelor populare, a măştilor tradiţionale şi a obiceiurilor locale.
Programul colindelor și al datinilor de Crăciun de la Cajvana a fost deschis de interpreta Casandra Răcari.
”Emoţionaţi şi totodată mândri, elevii coordonaţi de profesorii pentru învăţământ primar Irina Davidoaia, Nicoleta Rotar, Rahila Mârza, Domnica Ciuhan, Anuța Bârgăoan, respectiv profesorul de educație muzicală Ovidiu Ciubotaru, au dat glas cu multă gingășie și însuflețire frumoaselor poezii și colinde, specifice sărbătorii Nașterii Pruncului Sfânt care au adus magia sărbătorilor de iarnă.
Îmbrăcaţi în costume speciale, elevii coordonați de profesoarele pentru învățământul primar Cristina Tomuț și Minodora Dranca, au prezentat “Dansul Crăciuneilor”, “Dansul Fulgilor de nea” și “Dansul renilor”.
Făcând parte din patrimoniul cultural și spiritual al umanității, colindele au răsunat nu doar în limba română, ci și în limbile franceză şi engleză, prin elevii coordonați de profesoarele Violeta Dârțu și Casandra Lucan.
Și surorile Seserman Teodora-Camelia și Diana-Anastasia, eleve la Școala Gimnazială Todirești au încântat pe cei prezenți interpretând colindele tradiționale <<Nașterea Domnului>> și <<Sfântă-i sara asta, sara de Crăciu>>” , a arătat prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman.
Ea a precizat că unele din obiceiurile care se mai păstrează în Cajvana sunt Căiuţii, Dansul Măştilor, Irozii, Capra. Acestea au fost puse în scenă de membrii Ansamblului „Stejărelul”, coordonaţi de domnul director adjunct Ciotu Iulian.
”Dansurile prezentate au impresionat prin splendoare şi eleganţă, tinerii fiind buni dansatori, manifestând prin joc dinamismul şi forţa vitală a tinereţii.
Din Festivalul de obiceiuri de iarnă „După datina străbună” nu a lipsit nici „Pluguşorul” însoţit de sunetul clopoţeilor, al buhaiului, de instrumentele muzicale, de pocnetul bicelor, care au amplificat atmosfera zgomotoasă în care s-a desfăşurat obiceiul.
Dacă organizatorii i-au răsplătit pe urători cu pachete consistente şi portocale, din partea spectatorilor artiştii au fost răsplătiţi cu aplauze. Prestaţia artistică a participanţilor a fost urmărită cu mare drag şi de localnicii care muncesc în străinătate, întorşi pe meleagurile natale să petreacă sărbătorile de iarnă alături de cei dragi”, a mai arătat Lidia Loredana Seserman.
La rândul său, primarul orașului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, a declarat: “Prin organizarea şi desfăşurarea acestor evenimente încercăm să conservăm în mod natural, să îmbogăţim şi să trecem prin straturile mai multor religii, confesiuni, naţionalităţi aceste minuni care sunt tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou”. (Irina L.)
Intră acum și în grupul de