Intră acum și în grupul de
La Liceul Tehnologic Cajvana s-a desfășurat luni, 25 ianuarie a.c., activitatea ”Hai să dăm mână cu mână”, care a marcat împlinirea a 157 de ani de Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Potrivit prof. înv. primar Lidia-Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvan, manifestarea s-a desfășurat în cabinetul de istorie al instituției de învățământ.
Seserman a precizat că în prima partea evenimentului a fost evocat momentul unirii printr-un discurs susținut de directorul adjunct al liceului, profesorul de istorie Iulian Ciotu.
„Unirea Munteniei cu Moldova la 24 Ianuarie 1859, sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, a constituit un act istoric epocal, întărind temelia unității naționale și pregătind Marea Unire din 1918, când s-a desăvârșit procesul unității naționale și sociale prin crearea statului național unitar român”, a arătat Ciotu.
La rândul lor, elevii clasei a XII-a A au realizat o expunere istorică în power point a contextului internațional care a dus la Unirea Principatelor, a personalității domnitorului Alexandru Ion Cuza, însoțită de imagini și documente istorice, iar elevii clasei a XI-a A au dat viață personajelor din sceneta „Moș Ion Roată și Unirea”.
Evenimentul s-a încheiat cu intonarea cântecului ”Hora Unirii” în pași de dans de către cei prezenți.
“Trebuie să fim mândri că suntem români și, trebuie să fim mândri de istoria noastră. Ziua de 24 ianuarie este un moment emoționant pentru noi, românii, pentru că, prin alegerea lui Cuza ca domn al Principatelor Unite Române, am reușit să ștergem hotarul ce despărțea cele două țări, așa cum spune cântecul <<Vin la Milcov cu grăbire/ Să-l secăm dintr-o sorbire…>>. La 24 ianuarie 1859, nu s-au unit numai Moldova cu Muntenia, ci spiritual, în taină, s-au unit toți românii de pretutindeni”, a declarat directorul coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana, profesor de istorie Nicolae Robu.
Activitatea ”Hai să dăm mână cu mână” face parte din Proiectul Educațional Regional “Mândru că sunt român”, organizat în parteneriat cu Colegiul Național “Ștefan cel Mare” Bacău și coordonat de profesorul de matematică Carmen Buzec de la Liceul Tehnologic Cajvana. (Irina Lițu)
Intră acum și în grupul de