Intră acum și în grupul de
În Sala de Artă şi în galeriile expoziţionale ale Bibliotecii Bucovinei ”I.G.Sbiera”, se va desfășura, vineri, 19 februarie, a.c., la ora 12.00, un eveniment dedicat Zilei Naţionale Brâncuşi.
Este vorba despre ” Colocviul Brâncuşi – 140”, care cuprinde expoziţii de carte, documentare, expuneri şi audiţii muzicale.
”Celebrarea de la Biblioteca Bucovinei urmează spiritul deja consacrat dedicat de această instituţie nu numai specificului său cultural, ci şi pedagogiei memoriei, cultului pentru valoare şi etică”, se arată într-un comunicat semnat de managerul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Gheorghe Cărăbuș și de coordonatorul proiectului, Angela Furtună.
Biblioteca Bucovinei are în custodie un bust al lui Constantin Brâncuşi, operă a sculptorului Vasile Năstăsescu (n. 1920). Lucrarea ”Constantin Brâncuşi” aparţine Muzeului Bucovinei şi poate fi admirată la intrarea în Corpul A al Bibliotecii Bucovinei.
” Colocviul Brâncuşi – 140” este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, în parteneriat cu Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava, Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava şi Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” Suceava.
19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ publicat la sfârşitul anului trecut.
Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale pot să organizeze şi/sau să sprijine logistic şi material manifestări cultural-artistice.
19 februarie este data la care, în anul 1876, acum 140 de ani, în localitatea Hobiţa, s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi.
Iniţiatorii actului au afirmat că Brâncuşi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii şi ziua naşterii sale este sărbătorită pe tot mapamondul.
„Constantin Brâncuşi, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională”, se menţiona în expunerea de motive ce a însoţit propunerea legislativă.
Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără „Coloana infinitului” (în original „Coloana recunoştinţei fără sfârşit”, care a fost dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial căzuţi în 1916 în luptele de pe malul Jiului), „Poarta Sărutului”, „Masa tăcerii” şi „Domnişoara Pogány”.
Noua lege stabileşte că 19 februarie este doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite exclusiv în Codul muncii. (Irina Lițu)
Intră acum și în grupul de