Intră acum și în grupul de
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava marchează împlinirea a 83 de ani de Protecţie Civilă în România prin organizarea de evenimente ce au ca scop informarea cetăţenilor asupra riscurilor prezente în comunitate, popularizarea măsurilor specifice de prevenire a manifestarii acestora, dar şi regulile de comportare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă.
Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată, specialişti ai protecţiei civile au desfăşurat activităţi de informare a populaţiei asupra riscurilor prezente în comunitate şi au popularizat măsurile specifice de prevenire a manifestării acestora şi a regulilor de comportare în caz de dezastre.
”De asemenea, a fost informat Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava cu privire la semnificaţia Zilei Protecţiei Civile şi, prin intermediul aceleiaşi instituţii, elevii din toate şcolile sucevene au fost invitaţi la sediile subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sucevean, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise”, a precizat Găleată.
El a anunțat că acțiunea „Ziua Porţilor Deschise”, se va desfășura vineri, 26 februarie a.c., între orele 10:00-14:00, atât la sediul inspectoratului din municipiul Suceava, str. Universităţii nr.14, cât şi la sediile subunităţilor din judeţ: Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Solca, Siret şi Vicovu de Sus.
”Cu această ocazie, vizitatorilor le vor fi prezentate mijloacele de primă intervenţie în caz de situaţii de protecţie civilă şi modul de folosire a acestora. De asemenea, vor putea beneficia de informaţii privind riscurile potenţial generatoare de situaţii de urgenţă de la nivelul judeţului, regulile de comportare în situaţii de urgenţă, principalele cauze de incendiu şi modul de prevenire, importanţa educaţiei antiincendiu în familie, dar şi necesitatea supravegherii permanente a copiilor.
Pe timpul acestor activităţi, cadrele Inspecţiei de Prevenire vor distribui pliante, flyere, stickere cu mesajele campaniilor naţionale F.O.C. – „Flăcările omoară copii”, R.I.S.C. – „Siguranţa nu este un joc de noroc”, precum şi „Nu tremur la cutremur”.
Nu în ultimul rând, amintim prezenţa colegului nostru Olly, câinele de căutare/salvare al pompierilor militari suceveni, specializat în căutarea victimelor rezultate în urma cutremurelor”, a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Pe 28 februarie a.c., se împlinesc 83 de ani de la legiferarea înfiinţării primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din ţara noastră, prin semnarea Înaltului Decret Regal de catre regele Carol al II-lea şi publicarea în Monitorul Oficial al României a Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene.
Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de catre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative ale celor două componente de bază – Pompieri şi Protecţie Civilă – pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte.
De la înfiinţare şi până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de baza a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
Intră acum și în grupul de