Intră acum și în grupul de
La Suceava va avea loc în perioada 19-26 august a.c., cea de-a 78-a ediție a Festivalul Uniunii Internaționale de Cinema (UNICA), care va reuni, timp de o săptămână, cineaști din 30 de țări ale Europei și din afara acesteia.
Potrivit președintelui executiv al Comitetului de organizare UNICA 2016, prof. Viorel Ieremie, manifestarea va aduce pe ecranul Cinematografului Modern, din Suceava, un adevărat regal de filme nonprofesionale și noncomerciale, realizate de cineaștii amatori sau profesioniști în devenire, din țările membre.
”Pe parcursul celor șapte zile, în intervale prestabilite, vor avea loc proiecții ale filmelor țărilor membre, fiecare națiune având la dispoziție o oră, conform regulamentului UNICA și ordinii stabilite prin tragere la sorți, la ediția anterioară. Programul de vizionare, pe națiuni, va fi adus la cunoștința publicului interesat, în timp util.
Ceremonia deschiderii festivalului, realizată în spirit medieval moldav, va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei, în data de 19 august, începând cu orele 18:00. Va fi ridicat steagul UNICA, care va fi arborat pe întreaga perioadă a festivalului. Oficialitățile vor rosti cuvântul de bun venit adresat oaspeților din țările participante, urmat de un spectacol dedicat acestora.
Începând cu ziua de sâmbătă, orele 10:00 vor începe proiecțiile naționale, prima fiind cea a României, ca țară gazdă. Una din zilele festivalului este dedicată unei excursii în județ, obiectivul de bază fiind vizitarea câtorva dintre mănăstirile Bucovinei, și prezentarea elementelor de artă etnografică, specifice Bucovinei. O alta, de o jumătate de zi, va fi dedicată vizitării muzeului județean, urmată de o ieșire la iarbă verde, într-o locație adecvată, prilej cu care va fi prezentat specificul gastronomic bucovinean.
Un moment distinct îl va reprezenta Congresul anual UNICA, în ziua de joi, 25 august, care se va derula în sala „Ștefan cel Mare” a Consiliul Județean Suceava, prilej cu care delegațiile naționale ale celor 30 de țări vor dezbate problemele curente ale Uniunii, planificând totodată calendarul competițional pentru perioada următoare.
În seara aceleiași zile va avea loc începând cu ora 20:30, Competiția mondială a filmului de un minut, „World Minute Movie Cup” o formă de concurs extrem de dinamică, în care filmele primesc voturile spectatorilor aflați în sală. Aceștia votează succesiv, prin eliminare, în direct, câștigătorul fiind desemnat la final (filmele se văd în mod repetat, eliminate fiind succesiv, cele cu mai puține voturi la fiecare numărare).
Jurizarea acestei manifestări internaționale va fi asigurată de un juriu format din: Jacqueline Pante (Italia) – președinte , iar membrii sunt reprezentanți ai următoarelor țări: Belgia- Eugy Van Gool, Elveția – Pia Kalatchoff, Ucraina – Ivan Kozlenko, Slovacia – Zuzana Školudová, Bulgaria – Stanimir Trifanov, România – Florin Paraschiv.
Vineri, 26 august, după discuțiile publice ale juriului, va avea loc Gala decernării premiilor UNICA 2016, pentru cele două secțiuni-young UNICA și adulți. La finalul Galei, primarul Ion Lungu va înmâna steagul Uniunii către delegația oficială a Germaniei, țara care va organiza următoarea ediție în 2017, în orașul Dortmund. Evenimentul va fi urmat de un spectacol de final, oferit de Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava”, a arătat Ieremie.
El a precizat că pe perioada proiecțiilor din cadrul Festivalului UNICA, intrarea în sala de cinema este liberă.
Informațiile actualizate vor fi postate zilnic în perioada desfășurării festivalului, pe site-ul dedicat: www.unica2016.ro.
Întreaga manifestare se derulează prin implicarea, până în acest moment, a următoarelor instituții, Primăria municipiului Suceava, avându-l pe primarul Ion Lungu, în calitate de Președinte de onoare al festivalului, Consiliul Județean Suceava, Inspectoratul Școlar al județului Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Centrul Cultural Bucovina, Casa de cultură a studenților, Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, Asociația Națională a Cinecluburilor din România și Clubul Video Art al elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș”.
UNICA (Union International du Cinema), este o organizație membră a Consiliului Internațional de Cinema, Televiziune și Comunicare audiovizuală, din cadrul UNESCO. Creată în 1937 la Paris, UNICA și-a definit foarte clar, de la bun început, obiectivele. Între acestea menționăm: promovarea realizării de filme și videoclipuri, ca instrument al comunicării internaționale, încurajarea cooperării culturale între națiuni, reprezentarea membrilor săi în cadrul UNESCO, cât și recunoașterea independenței și libertății de expresie a acestora.
România a depus cerere de aderare la această organizație în anul 2010, după ce în anii anteriori, cineaști amatori români au fost prezenți la mai multe ediții, pe cont propriu. La ediția din 2011 a fost aleasă ca membră cu drepturi depline, reprezentanta acesteia fiind Asociația Națională a Cinecluburilor din România (ANCR). Acest prim demers s-a datorat cineastului amator Emil Mateiaș, dedicat acestei pasiuni, de-o viață.
În anul 2013, la ediția din Austria (Fieberbrunn), România își depune candidatura pentru oganizarea în 2016 a Festivalului anual UNICA, aceasta fiind câștigată prin votul delegațiilor participante. Ulterior, ANCR decide prin vot organizarea în 2016 a Festivalului, la Suceava, din două motive: reprezentativitatea regiunii pentru frumusețile geografice ale României și existența unui nucleu organizatoric deja funcțional, respectiv Festivalul internațional Video Art pentru liceeni, derulat de clubul cu același nume, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava.
În primăvara anului 2015, Comitetul UNICA, prezent la Suceava pentru verificările de rigoare privind logistica unui astfel de eveniment, dă „undă verde” organizării din acest an. În prealabil, în toamna anului 2015, la ediția desfășurată în Rusia, la Sankt Petersburg, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, preia steagul UNICA, însoțit fiind de o delegație suceveană numeroasă, care a promovat ediția din acest an.
Începând cu 2013, tineri cineaști ai Clubului Video Art de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava au fost prezenți în cadrul secțiunii de tineret, promovând în mod activ imaginea României.
Festivalul UNICA are și o secțiune de tineret, denumită generic, Young UNICA, împărțită pe două categorii: 15-19 ani, din care fac parte liceeni pasionați de film și 19 – 25, cuprinzând studenți ai instituțiilor de învățământ de profil cinematografic din țările respective.
Pentru ediția din acest an, la inițiativa Clubului Video Art și cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, România va asigura în mod gratuit cazare și masa pentru un număr de 30 de tineri din țările membre ale uniunii, care vor participa la un training oferit de profesioniști. (Irina Lițu)
Intră acum și în grupul de