Intră acum și în grupul de
Scandalul iscat de participarea jalnică a României la Târgul industriei alimentare – SIAL de la Paris, una dintre cele importante expoziţii de inovaţie în gastronomie din lume urmează să fie anchetată de corpul de control al primului ministru.
Doar circa 30 de expozanți din cei peste 50 de producători români care ar fi trebuit să ajungă la Salonul Internaţional de Alimentaţie din Paris, au expus produsele după ce Ministerul Economiei, responsabil de facilitarea accesului românilor la eveniment, nu şi-a îndeplinit obligaţiile.
Inginerul piscicol Florin Irimescu, care prezintă produsele Vale Putna a declarat pentru Ziarul financiar situația de la acest important târg: „Când am ajuns aici, în stânga-dreapta erau standuri frumoase colorate, iar unde era standul României era doar ciment şi atât. Vecinii de la standul belgian ne-au întrebat: «Băi, dar ce se întâmplă aici? Aşa rămâne? Nu mai construiţi nimic?» şi s-au dus ei la organizatorii de acolo şi le-au cerut să ne dea şi nouă o mochetă ca să nu-i facem pe ei de râs. Ne-au pus mochete şi până la urmă am avut galantarele, doar nu au fost încastrate într-un mobilier. Am pus noi ce alte lucruri am avut de pe acasă şi am făcut noi ceva până la urmă, dar nu apare nicăieri România, suntem pe cont propriu, cum ar veni. Vine lumea şi gustă şi ne întreabă de unde suntem, că nu au văzut nicăieri“, a declarat pentru ZF Florin Irimescu.
Ministerul Economiei a cheltuit aproape 1,2 milioane lei pentru închirierea unui spaţiu de 654,32 metri pătraţi, plata taxelor obligatorii, branşamentul electric, racordul conductelor de apă şi pentru conexiunea la Internet, dar nu a mai apucat să încheie şi contractul aferent organizării efective a standurilor.
Motivul este unul caracteristic, și deci banal, pentru birocrația din România: licitaţia a fost organizată cu întârziere, iar firma desemnată câştigătoare, Visa SA, cu sediul în Petroşani, a renunțat să mai semneze contractul, pentru că nu mai avea timp să organizeze un stand național. Expozanții, care au acceptat totuși să participe, au reacționat imediat și, nemulțumiți, au blamat proasta organizare a evenimentului, pe care l-au catalogat drept o „ruşine românească”.
De menționat este că pateul de păstrăv afumat Trutta Dux, produs la Valea Putne a fost premiat în primăvară de International Taste & Quality Institute – iTQi din Bruxelles cu distincția ”Superior Taste Award”, cu două stele de Aur, o recunoaștere mondială care se bazează pe degustarea fără cunoașterea produselor.
Valeputna este brandul sub care compania SC Quality Natural SRL, situata in Valea Putnei, comuna Pojorata, judetul Suceava isi comercializeaza produsele.
Sub aceeasi denumire sunt comercializate urmatoarele specialitati din pastrav: pastrav afumat, file de pastrav afumat, gama de pastrav in sosuri (Pastrav Manastiresc, Pastrav Vanatoresc, Pastrav Padurean), pastravul afumat pastrat in ulei aromatizat ( Pastrav Craiesc), gama de tartinabile pe baza de pastrav afumat (Trutta Dux, Trutta Rex, Trutta Princeps, Trutta Primus) si gama de salate ce are ca si ingredient principal pastravul afumat (Descantat, Navalnic, Sorocit, Sburator).
In acest moment distributia acestora se face la nivel national, in judetele Suceava, Iasi, Neamt, Bacau, Bistrita, Cluj, Mures, Brasov, Sibiu, Hunedoara, Arad, Arges, Constanta si Bucuresti, iar pe cuprinsul UE, in Anglia, Franta, Danemarca, Germania, Belgia, Luxemburg, Spania, Italia.(N.B.)
Intră acum și în grupul de