Manifestare închinată memoriei pictoriței Elena Greculesi, la Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” Suceava


Intră acum și în grupul de

Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera” Suceava va găzdui joi, 27 octombrie a.c., de la ora 10.00, la Sala de Artă “Elena Greculesi”, un eveniment închinat memoriei pictoriței Elena Greculesi, informează într-un comunicat de presă, managerul instituției sucevene, Gabriel Cărăbuș.

greculesi

Elena Greculesi s-a născut în data de 21 iunie 1928, la Suceava, la maturitate fiind recunoscută ca pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Urmează cursurile Liceului de fete „Doamna Maria” din Suceava. Începând cu anul 1947 studiază timp de doi ani filozofia și artele frumoase la Academia de Arte Plastice din Iași. Aici i-a avut maeștri pe Corneliu Baba și Mihai Cămăruț. În septembrie 1949 primește o bursă la Academia „Repin” din Sankt-Petersburg, dar revine în țară în decembrie același an, neputându-se adapta atmosferei opresive de acolo. În urma refuzului de a continua studiile la Sankt-Petersburg, reușește cu greu, abia după 2 ani, să-și reia cursurile la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București pe care o absolvă în 1955. Aici, printre iluștrii săi profesori, lui Camil Ressu îi va păstra o amintire neștearsă. A studiat la clasa prof. Siegfried Wolfinger care și-a încurajat și protejat studenții de visicitudinele vremurilor. În același an, 1955, debutează la București unde este prezentă într-o expoziție de artă plastică. Participă cu regularitate la Saloanele republicane și municipale, la numeroase expoziții personale, colective sau de grup organizate în țară și în străinătate.

Parte din operele artistei (portrete, compoziții, peisaje, flori) au intrat deja în patrimoniul cultural național, parte fac obiectul unor colecții muzeale și particulare. În 1978 a fost aleasă în Biroul Executiv al Uniunii Artiștilor Plastici și a fost distinsă cu: Ordinul Meritul Cultural, cl. IV (1968), Medalia de Aur la Bienala de sculptură și pictură din Florența, Premio del Fiorino Bienale Internazionale D’Arte (16 iunie 1971), Premiul I și Medalia de Aur la a II-a ediție a Festivalului Național Cântarea României, Marele Premiu la prima ediție a Festivalului Concurs de Artă Plastică „Voronețiana” (1976), Cetățean de onoare al Municipiului Suceava (2003), Indemnizație de merit UAP (2004), Premiul „Omnia” al Fundației Culturale a Bucovinei (2004).

În 2002 artista a donat Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” din Suceava 12 lucrări de mare valoare, reprezentative pentru arta sa, care fac obiectul unei expoziții cu caracter permanent.

În 2008 donația a fost întregită cu încă trei lucrări: „Bucovineană II“, ,,Flori pe gama violet“ și ,,Călători spre uitare“.

„Aceasta din urmă reprezintă rodul câtorva ani de inspirație, trudă, suferință și bucurie, și, ajunsă aici, la capătul drumului, la Suceava, careia i-a fost sortită de la început, a ocupat locul central în cadrul expoziției”. (Elena Greculesi, iunie, 2008)

Sala bibliotecii care găzduiește donația artistei poartă numele de Sala de Arte „Elena Greculesi”.

Lucrări ale artistei se află în colecții muzeale și particulare din Japonia, SUA, Canada, Spania, Franța, Italia, Australia, Iugoslavia, Suedia, Grecia și Austria.

În document se arată că, manifestarea “in memoriam” organizată la Biblioteca Bucovinei va avea loc cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.


Intră acum și în grupul de