Intră acum și în grupul de
Aproximativ 1.500 de urători din 36 de formații din județul Suceava, dar și din localitatea Crasna din Ucraina, participat, marți, în a treia zi de Crăciun, la parada măștilor și la Festivalul internațional al obiceiurilor de iarnă, desfășurate în municipiul Suceava, manifestările fiind urmărite de circa zece mii de persoane.
În fruntea paradei care s-a desfășurat pe traseul Stațiunea de Cercetări Agricole – Casa de Cultură Suceava, s-au aflat buciumași urmați de călăreți costumați în Ștefan cel Mare și curtea acestuia, unul dintre călăreți fiind un copil reprezentând anul nou.
Din alai au mai făcut parte o ceată de urători din Crasna-Ucraina și grupuri de urători din toate vetrele folclorice ale județului Suceava: Malanca de la Vicovu de Sus, Jocul caprei de la Mălini, Jocul căiuților de la Hănțești, Irozii de la Șcheia, Jocul caprei de la Poiana Stampei, Cerbul Corlata, Jocul caprei Fundu Moldovei, Malanca de la Ostra, Ceata de la Dolheștii Mici, Jocul căiuților de la Zvoriștea, Urșii de la Volovăț, Jocul caprei Dolhasca, Urșii de la Udești, Malanca de la Stroiești, Căiuții de la Horodnic de Jos, Banda lui Arap (arnăuții) de la Drăgușeni, Malanca de la Capu Codrului, Ceata de la Baia, Împărații de la Bosanci, Urșii de la Bogdănești, Ceata de la Fântânele.
Cetele de urători şi mascaţi au trecut prin faţa Palatului Administrativ, unde au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Munteanu, de prefectul Constantin Harasim, primarul Sucevei, Ion Lungu, dar și de alți reprezentanți ai administrațiilor din Suceava și Cernăuți.
Un grup de urători însoţiţi de buciumaşi şi plug tras de boi, au oprit în faţa Palatului Administrativ unde au urat oficialităţile prezente, iar Gheorghe Flutur le-a oferit colaci.
Un spectacol deosebit l-au prezentat urătorii din localitatea ucraineană Crasna care au prezentat „Malanca” o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul, specifică Bucovinei și care s-a păstrat și în această zonă în ciuda interdicțiilor impuse de regimul sovietic.
Urătorii ucraineni, spre deosebire de cei din Suceava care joacă „Malanca” au și costume realizate din paie cu aripi de cinci metri și care cântăresc circa o sută de kilograme și au prezentat un joc al acestor personaje.
Printre cetele de urători suceveni s-au aflat grupuri cu „plugul”, iar altele, însoţite de muzicanţi, au prezentat „dansul caprei” sau „jocul ursului”, dar şi malanca.
Toate formaţiile de urători şi mascaţi au prezentat, pe o scenă amplasată în zona centrală a oraşului diverse dansuri şi jocuri cu măşti, dar şi urături.
În fața spectatorilor au evoluat Urătorii de la Humor, Jocul caprei de la Mălini, Irozii de la Șcheia, Jocul căiuților de la Hănțești, Jocul caprei de la Poiana Stampei, Cerbul de la Corlata, Malanca de la Ostra, Ceata de la Dolheștii Mici, Jocul căiuților de la Zvoriștea, Urșii de la Volovăț, Jocul caprei de la Dolhasca, Urșii de la Udești, Bungherii de la Vama, Banda lui Jianu de la Botești, Malanca de la Stroiești, Căiuții de la Horodnic de Jos, Banda lui Harap – arnăuții de la Drăgușeni, Malanca de la Capu Codrului, Formația de căiuți de la Botoșani, Ceata de la Baia, Jocul căiuților Botoșana, Hurta (Împărații) de la Bosanci, Urșii de la Bogdănești, Ceata de la Fântânele, Partia de la Pârteștii de Jos, Căiuții de la Calafindești, Malanca de la Todirești, Malanca de la Ilișești, Urșii de la Preutești, Turca (Frumoșii) de la Moara, Jocul caprei de la Fundu Moldovei, Malanca de la Bălăceana, Capre și urși de la Vulturești. (N.B.)
Vezi mai multe fotografii de la eveniment:
(GALERIE FOTO) Parada măștilor și Festivalul internațional al obiceiurilor de iarnă, Suceava, 2016
Intră acum și în grupul de