Intră acum și în grupul de
Ediția a V-a a festivalului Internațional de Fotografie ”Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art”, sub patronajul Ministerului Culturii, a oferit oportunitatea de a vernisa în Muzeul Bucovinei din Suceava o nouă expoziție de artă fotografică.
De această dată, pe simezele muzeului vor fi instalate fotografii de mari dimensiuni ale cunoscutul artist fotograf orădean (și pentru publicul din Suceava) Ștefan Tóth (AFIAP).
Astfel, pe simezele sălii ”POD” a Muzeului de Istorie din Suceava vor fi instalate 45 de fotografii alb-negru și color din expoziția reprezentativă vernisată anul trecut în Muzeul Cetății și Orașului Oradea, cu ocazia aniversării a 65 de ani de viață a cunoscutului artist fotograf orădean.
Vernisajul expoziției personale va avea loc în prezența autorului, marți, 7 februarie la ora 10:00.
Publicul vizitator va putea descoperi printre fotografiile expuse, realizate timp de 50 de ani, de la primele fotografii realizate în parcul Cișmigiu din București, în anul 1968, cu aparatul de fotografiat analog, până la ultimele fotografii digitale realizate în anul 2015 la Budapesta. În cadru expoziției sunt prezentate și fotografii care fac parte din anumite cicluri cum ar fi: ”Moartea unui Cimitir” inspirat din strămutarea Cimitirului ”Olosig” din Oradea, sau cele realizate în urma celor 8 deplasări ale artistului fotograf efectuat în China, Japonia și Coreea de Sud. O serie de fotografii au fost realizate și cu ocazia unor deplasări de creație efectuate în diferite țări ale Europei.
Artistul fotograf afirmă că ”cele mai apropiate subiecte sufletului meu sunt imaginii realizate într-o fracțiune de secundă, care au devenit o poveste vizuală deosebită care comunică cu privitorul. Deplasările mele efectuate în China și în mod special în Tibet mi-a oferit posibilitatea realizării unor fotografii cu totul deosebite, în care lumina joacă un rol important în compoziția fotografiei, care este cu totul altfel decât în Europa…”.
Artistul fotograf expozant a început să fotografieze de mic copil, la vârsta fragedă. Studiile în domeniul fotografiei le-a făcut sub formă autodidactă. Primele expoziții personale i-au fost organizate în Galeria revistei ”Pentru Patrie” în București (1972), apoi în holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea (1973) și la ”Poligraf” Club din Oradea (1974).
De-a lungul anilor, din creațiile sale au fost organizate zeci de expoziții personale în diferite orașe din România, Europa, Brazilia, Noua Zeelandă și Asia. În urma experiențelor acumulate, a fost invitat în zeci de jurii naționale și internaționale (China, Germania, Serbia, România, Turcia, Ucraina și Ungaria).
De mai multe ori, a făcut parte la Suceava în juriile Saloanelor Internaționale ”Bucovina Mileniul III.) În paralel cu calitatea de artist fotograf, Ștefan Tóth AFIAP a devenit și un bun manager în domeniul artei fotografie. În anul 1990, în calitate de administrator, a pus bazele unicei galerii permanente de artă fotografică din România (Galeria ”Euro Foto Art”), în care au fost vernisate peste 530 de expoziții de artă fotografică alcătuită din lucrările artiștilor fotografi din toate colțurile lumii. În data de 8 august 2016, a fost înaugurată prima expoziție permanentă de tehnică și artă fotografică (care îi poartă numele), în cadrul celor 7 săli din cadrul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, căruia le-a donat peste 700 de obiecte adunate în cei peste patruzeci de ani de activitate, ale căror valoare depășește 10.000 euro.
De-a lungul anilor, artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a devenit o personalitate reprezentativă a artei fotografice din România și din Europa. Actualmente, este președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, unicul membru Regional din lume a Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), Organizație recunoscută de UNESCO și vicepreședinte al Asociației Fotocluburilor din Ungaria (MAFOSZ), membru FIAP a țării vecine.
De asemenea, este cel mai longeviv președinte al celui mai reprezentativ Fotoclub din România (Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea), pe care îl conduce de 41 de ani de la fondare. După o criză de 17 de ani în care se afla Asociația Artiștilor Fotografi din România (AAFR), a avut curajul în anul 2007 să preia soarta Asociației naționale, fiind ales președintele acestuia timp de peste 5 ani, perioadă în care a condus cu demnitate și respect cunoscuta Organizație pe care l-a predat, în urma unei decizii personale în perioada sa de glorie, în anul 2012.
Artistul fotograf expozant este membru de onoare a zeci de Fotocluburi din Europa, Brazilia și din Asia. De-a lungul anilor, personalitatea lui a fost răsplătită cu diferite distincții naționale și internaționale. Este membru de onoare la zeci de Fotocluburi din Asia, Brazilia, Europa și România.
Publicul prezent la vernisajul expoziției de la Muzeul Bucovinei va fi salutat de către managerul instituției muzeale, Constantin-Emil Ursu și de artistul fotograf Victor T. Rusu, membru al asociației ”Euro Foto Art”. Momentele muzicale vor fi oferite de elevii Școlii de Arte ”Ion Irimescu” din Suceava.
Expoziția retrospectivă a artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP, organizată cu patronajul Consiliului Județean Suceava, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina (Organizație parteneră a Asociațiai Internaționale ”Euro Foto Art”) și Muzeul Bucovina, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 1 martie 2017.
Intră acum și în grupul de