Intră acum și în grupul de
Studenţi, elevi şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar sucevean au participat, luni, la cea de a treia ediţie a evenimentului “Pique-nique poétique #Haikunoi”, organizat în holul corpului E al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.
Potrivit organizatorilor, evenimentul face parte din seria de manifestări organizate de Ambasada Franței și de Institutul Francez din România, cu sprijinul Ministerului Educației Naţionale, iar în cadrul acestei activităţi francofonii şi francofilii suceveni, pasionaţi de poezie, au fost invitaţi să scrie un haiku în limba franceză, să-l posteze pe o reţea de socializare folosind hashtag-ul #Haikunoi2017, apoi să-l prezinte celorlalţi participanţi în timpul picnicului convivial.
Prodecanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, conf.univ.dr. Simona Aida Manolache, a declarat, luni, că la picnicul poetic „Haikunoi” au participat studenţi ai Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, ai Facultăţii de Drept şi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, precum şi elevi ai Colegiilor Naţionale “Ştefan cel Mare”, “Petru Rareş”, “Mihai Eminescu”, “Spiru Haret” , Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Suceava şi elevi ai Şcolii Gimnaziale Milişăuţi.
Manolache a spus că evenimentul este organizat pentru a treia oară consecutiv în universitatea suceveană, adăugând că studenţii suceveni i-au scris un mesaj iniţiatorului manifestării, directorul Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, pe care i-l vor transmite pe cale virtuală.
“Şi-ar fi dorit mult să fie aici, lângă noi, dar nu a reuşit să ajungă. Iniţial, ne-a anunţat venirea lui, însă studenţii i-au scris un mesaj pe care i-l vor trimite pe cale virtuală. Este un eveniment foarte frumos, pentru că le permite tuturor studenţilor din universitate să participe, cu condiţia să aibă un minimum de cunoştinţe de limbă franceză”, a precizat Manolache.
Conf.univ.dr. Simona Manolache a subliniat că evenimentul reprezintă şi o ocazie pentru promovarea Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, în condiţiile în care toate poeziile create de studenţii suceveni vor fi postate pe reţelele de socializare.
Ea a precizat că poeziile create de elevii, studenţii şi profesorii suceveni vor fi selectate şi incluse într-o nouă broşură, aşa cum s-a întâmplat şi după derularea evenimentului de anul trecut.
“Poeziile au început să fie deja postate pe reţelele de socializare de câteva zile şi am o bănuială că vor continua să fie postări pe internet şi în următoarele zile, studenţii sunt mai greu de pornit, dar mai greu de oprit”, a mai spus Manolache.
Prezentă la Picnicul poetic # Haikunoi, Mihaela Gheras, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, specializarea franceză-engleză, a declarat că participarea la astfel de activităţi reprezintă o altă modalitate de a aprofunda limba şi cultura franceză, dar într-un spaţiul neconvenţional.
Mihaela Gheras a spus că a participat şi la ediţia din 2016 a acestei manifestări şi a notat poeziile create de studenţi şi elevi, care au fost prezentate în cadrul picnicului poetic, apoi le-a redactat şi le-a transmis mai departe profesorilor coordonatori, iar ulterior acestea au fost selectate, incluse şi tipărite într-o broşură.
Ea a menţionat că la ediţia din acest an a cooptat şi alţi colegi pentru a se alătura evenimentului organizat la universitate.
De precizat este că această manifestare culturală reprezintă “un mod creativ” de a sărbători Francofonia.
“Scopul principal este acela de a facilita schimburile de idei între francofonii și francofilii suceveni referitoare la limba franceză și la valorile a căror transmitere e încurajată de învăţarea ei, dar și de a promova plurilingvismul și interacțiunile culturale”, se precizează într-un comunicat de presă al USV.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de