Intră acum și în grupul de
Cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional Româno-German Lectora a început, joi, la Muzeul de Istorie din Suceava în organizarea Muzeului Bucovinei în colaborare cu Forumul Democrat German, filiala suceveană a Ordinului Arhitecților din România şi Asociaţia Italienilor din România- ROASIT.
Evenimentul a debutat cu prezentarea expoziţiei fotodocumentare dedicată poetei cernăuţence Selma Meerbaum, deschisă din data de 10 aprilie 2017, în sala de expoziţii temporare a Muzeului de Istorie din Suceava.
Directorul Muzeului Bucovinei,Emil Ursu, a mulţumit celor care au colaborat pentru realizarea ediţiei din acest al a Festivalului Internaţional Româno-German Lectora, respectiv preşedintelui Forumului Democrat German-Regiunea Bucovina, Antonia Gheorghiu, reprezentanţilor Asociaţiei Italienilor din România-ROASIT, reprezentanţilor filialei sucevene a Ordinului Arhitecţilor din România, dar şi colegilor din muzeu.
Preşedintele Forumului Democrat German- Regiunea Bucovina, Antonia Gheorghiu a subliniat contribuţia Guvernului în sprijinirea organizării acestui festival şi a transmis un salut de bun venit tuturor participanţilor.
Curatorul expoziţiei, publicistul Helmut Braun, președintele Societatății “Rose Aussländer” din Köln, Germania a declarat la Suceava că după ce a scris cartea dedicată poetei Selma Meerbaum, despre care nu se cunoşteau foarte multe lucruri, a apărut ideea organizării unei expoziţii pentru reliefa opera şi viaţa petrecută de Selma Meerbaum la Cernăuţi, iar în acest sens a efectuat documentarea la arhivele din Cernăuţi.
Helmut Braun a mai spus că poemele scrise de Selma Meerbaum sunt cunoscute, în prezent, din Israel până în Europa, fiind traduse în 40 de limbi.
El consideră că expoziția fotodocumentară dedicată Selmei Meerbaum este importantă mai ales pentru publicul tânăr, care poate trage învăţăminte din dramatismul vieții poetei, ce s-a stins din viaţă la doar 18 ani, în lagărul de concentrare de la Michailowka.
Publicistul Helmut Braun a recitat câteva poezii scrise de Selma Meerbaum, apoi a vorbit despre poeții de limbă germană din Cernăuți.
În programul Festivalului Internaţional Româno-German Lectora mai sunt incluse vernisarea expoziţiei “De la Garullo Garulli, la arta vizuală contemporană”, care va avea loc, vineri, în sala de expoziții temporare amenajată în mansarda muzeului, ce cuprinde lucrări realizate de Angela Tomaselli, Daniela Frumușeanu şi Charo Marin, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Italienilor din România.
Manifestările vor continua cu lansarea volumului “Poeți italieni între tradiție și inovație, de la Crepusculari la Quasimodo și Ungaretti” de Antonio Rizzo.
În cursul după-amiezii de vineri, la Centrul de Arhitectură şi Cultură Uzina de Apă din Suceava va fi organizată o prezentare de carte, apoi va avea loc o sesiune de lectură de poezie la care vor participa elevi ce fac parte din cenacluri literare ale unor unităţi de învăţământ liceal.
Festivalul Lectora continuă, sâmbătă, cu o conferinţă şi o prezentare video susţinută de dr.arh. Dan Mitric Ciupe, care se va desfăşura la Muzeul de Istorie din Suceava, iar în după-amiaza aceleiaşi zile va avea loc lansarea cărţii “Civilizaţia germană în Moldova”, scrisă de Elena Oboroceanu , urmată de prelegerea“Istoricul austriac Ernst Rudolf Neubauer despre Bucovina” ce va fi susţinută de Eduard Mohr, în timp ce studenții cernăuţeni Moritz Hagenmuller, Lucas Buckel, Max Wichmann, Julian Frober vor vorbi despre “Deportarea germanilor bucovineni în URSS”.
De precizat este că în programul festivalului sunt incluse şi momente artistice susţinute de membrii Asociației Culturale “ Friedrich Schwartz”.
Potrivit coordonatorului Festivalului Internaţional Româno-German Lectora, George Ostafi, şeful Serviciului Relații Publice și Evenimente Muzeale din cadrul Muzeului Bucovinei, acest eveniment oferă posibilitatea tinerilor creatori de a intra în contact cu scriitori importanţi din ţară şi străinătate, dar şi de a se cunoaşte prin participarea la sesiunile de lectură dedicate compunerilor originale.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de