Intră acum și în grupul de
Anul acesta, Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru prima dată în Gura Humorului.
Evenimentul, în cadrul căruia vor fi prezentate opt filme europene lansate recent, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Lituania, Austria, Danemarca, Ungaria și Germania, se va desfășura în perioada 19-21 mai a.c., la Casa de Cultură din Gura Humorului.
Potrivit organizatorilor, ediția din Gura Humorului va fi inaugurată cu filmul ”Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017, r. Aki Kaurismäki), premiat la Festivalul de Berlin cu Ursul de Argint, ”o comedie de factură nordică, la care se râde uneori în hohote, iar alteori în colțul gurii, cu puțină amărăciune”.
Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și deschide toate cele cinci ediții ale Festivalului (din București, Iași, Gura Humorului, Tîrgu Mureș și Timișoara).
„Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin – 2017”, a declarat Alex Trăilă, director artistic al FFE.
„Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere”, a arătat Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.
În selecția de filme ce vor rula la Gura Humorului un loc aparte îi revine producției semnată de Gabriel Achim, ”Ultima zi” (România, 2016), tot un film nou, care a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016 și a avut premiera în cadrul Festivalului Filmului European.
”Este o comedie neagră, un film neașteptat și îndrăzneț, un <thriller comic, interior>, așa cum îl caracterizează însuși regizorul, și poate fi văzut pe 20 mai, la ora 20:00, la Casa de Cultură Gura Humorului”, arată organizatorii festivalului.
Aceștia mai menționează că alte filme de neratat sunt ”Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” (Finlanda, 2016), câștigător al premiului ”Un certain regard”, la Cannes 2016 și propunerea Finlandei pentru Oscar în 2017, „unul dintre cele mai romantice filme despre box”, conform The Independent; ”Împreună pentru totdeauna” (2015), care este proiectat în toate cele cinci orașe în care poposește FFE, fiind regizat de Lina Lužytė, unul dintre reprezentanții noii generații de tineri regizori în ascensiune ai Lituaniei și filmat de reputatul director de imagine român Oleg Mutu; selecția pentru copii de scurtmetraje animate din Danemarca.
Vă prezentăm programul filmelor care vor rula la Casa de Cultură din Gura Humorului:
Vineri 19 mai,
- 19:30 – Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017)
Sâmbătă 20 mai
- 16:00 – Împreună pentru totdeauna (Lituania, 2015)
- 18:00 – Înfurigranții (Austria, 2017)
- 20:00 – Ultima zi (România, 2016)
Duminică 21 mai
- 14:30 – Scurtmetraje animate pentru copii (Danemarca, 2013)
- 16:00 – Cu inima curată (Ungaria, 2016)
- 18:00 – 24 de săptămâni (Germania, 2016)
- 20:00 – Cea mai fericită zi din viața lui Ollie Maki (Finlanda, 2016
Detalii despre filmele programate la ediția FFE Gura Humorului: http://ffe.ro/2017/programfilme/?oras=GH
Festivalul Filmului European are loc în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale europene, al Muzeului Național de Artă, al Muzeului Țăranului Român/Cinema Muzeul Țăranului, al Institutului Francez – Cinema Elvire Popesco, al Centrului Ceh, al Institutului Cervantes, al Spațiului Public European, al UCIN și al Biroului de Informare al Parlamentului European. (Irina Lițu)
Intră acum și în grupul de