Intră acum și în grupul de
Festivalul Internațional de Muzică „Blues ConFusion” , Suceava, a ajuns anul acesta la cea de-a opta ediție, una care confirmă faptul că această mișcare a devenit o emblemă a orașului. Evenimentul din 2016 a fost unul extraordinar în istoria festivalului, cu artiști de calibru, o locație nouă și un public din ce în ce mai generos, iar în 2017 ne-am propus să ridicăm ștacheta, arată organizatorii.
Dedicat inițial memoriei lui Fani Adumitroaie, un nume important al mișcării de blues din România, „Blues ConFusion” s-a transformat în mod spectaculos dintr-un eveniment „in memoriam” într-un element din identitatea culturală suceveană, un eveniment cu însemnătate națională, un fenomen regional comparabil cu festivalurile de gen din Europa. De-a lungul timpului au participat invitaţi de marcă din aproape toate ţările europene şi USA, o diversitate de genuri muzicale apropiate blues-ului. De asemenea, a devenit o tradiție ca mari blues-mani din lume să cânte pentru prima dată în România la noi, se arată într-un comunicat de presă.
Pentru a încălzi publicul în așteptarea evenimentului, am lansat filmul „The Story, The City, The Blues – Suceava 2016”, un documentar dedicat ediției de anul trecut. Poate fi vizionat gratuit on-line pe Youtube și pe Facebook și oferă o privire asupra atmosferei unice a festivalului. Sperăm să atragem și pe cei care nu sunt încă familiari cu acest fel de eveniment muzical sau care aveau o concepție greșită despre acest gen muzical, se arată în comunicat.
Organizatorii fac un apel la mediul de afaceri să susțină scena culturală locală pentru că prin valorificarea facilităților oferite de Codul Fiscal se promovează brandurile locale și crește și calitatea vieții în această comunitate.
„Multe firme nu cunosc faptul că au posibilitatea să obțină credit fiscal de maxim 20% din impozitul de plată, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri. Altfel, impozitul plătit are șanse mici să se întoarcă în Suceava, ci mai degrabă se duce în evenimente din București, Cluj sau Timșoara”, se menționează în comunicat.
Ca în fiecare an, totul este posibil datorită asocierii cu Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava, și a parteneriatului cu Consiliul Județean Suceava. prin Centrul Cultural Bucovina şi Muzeul Bucovinei, cărora ținem să le mulțumim în numele tuturor.
Anul acesta organizatorii propun următorul line-up:
MATT SCHOFIELD (U.K.) – Revistele de specialitate îl aşează în elita mondială a muzicii, alături de Eric Clapton, Peter Green sau Robben Ford, în vreme ce alţii îl consideră cel mai bun cântăreţ de blues al generaţiei sale. Proiectul actual presupune patru artişti extrem de talentaţi, din Statele Unite şi Anglia, iar turneul european include, pe lângă Suceava, România şi oraşe importante din Germania, Austria, Anglia, Scoția, Belgia, Franţa şi Cehia. Artistul blues al anilor 2010, 2011, 2012, inclus în British Blues Hall Of Fame, unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale, Matt este nerăbdător să întâlnească un public cald și pasionat de muzică declarând că este onorat să fie invitat pentru prima dată în România, la Suceava, în acest festival. Stilul său modern, cu accente funk și soul este o reală încântare pentru oricine și cu siguranță show-ul lui este neratat.
A.G. WEINBERGER (RO) – Este, de departe, cel mai cunoscut bluesman român. Celebritatea lui A.G., confirmările artistice cît și experiența bogată avută în afara țării, în turnee precum Statele Unite ale Americii – timp de 6 ani, apoi Germania, Elveţia, Israel, Turcia, Franţa şi Ungaria, îl includ în seria celor mai carismatici și valoroși artiști. În seria playlist-urilor se vor regăsi compoziții valoroase de blues, jazz, soul și funk ale tuturor timpurilor, precum și piese din repertoriul lui BB King, Eric Clapton, Robert Johnson, Willie Dixon sau Muddy Waters. Chitarist de cea mai inaltǎ virtuozitate, AG WEINBERGER surprinde așteptările unei audiențe largi, dar și ale acelora cu cele mai exigente gusturi, publicul său fiind mărturia vie a emoției creată în spectacolele sale.
JOE RUSI & The Mighty Mojitos (NO) – nominalizat Grammy pentru ultimul său album, Joe propune anul acesta un show cu totul special, având drept invitat special pe Adi Stoenescu, unul dintre cei mai talentați pianiști români ai noii generații. Un artist cu multiple distincţii culturale norvegiene, un obişnuit al topurilor de specialitate, profesor de muzică la o prestigioasă şcoală scandinavă, Mircea Rusi va susţine şi anul acesta un recital ce va conține multe compoziții proprii, dar și câteva interpretări originale ale unor standarde, Și, așa cum a promis anul trecut, va continua seminarul gratuit pe care îl oferă copiilor de liceu cu atâta generozitate.
TRANS EXPRESS (RO, HU) – De-a lungul timpului, grupul clujean care anul acesta aniversează 30 de ani de existență, a cunoscut mai multe schimbări de componență și stilistice. Turneele din Europa de Vest, din anii 90, culminând cu un open-act pentru show-ul Deep Purple, îl recomandă acumca pe un exponent al southern-rock-ului, un stil atât de celebru și iubit în State. Trupa îi are în componenţă, pe lângă Rareş Totu – chitară/voce și întemeietorul grupului, pe Norbert Soos – keyboards, Karoly Viski – bass, Adi Tetrade – tobe, dar și câteva suprize ce vor fi dezvăluite, ca de obicei, abia pe scenă.
MARIUS DOBRA BAND (AU, HU) – este un împătimit al blues-ului electric cu influenţe texane, moderne, un show-man complet. Stabilit de ceva vreme în Austria, un inimos și sufletist susținător al mișcării de blues din România, Marius este și un invitat permanent al scenelor de blues europene. A reprezentat România cu succes la European Blues Challenge în 2015, an care a marcat și debutul său pe scena festivalului din Suceava.
AXIS (RO, SE) – un trio tânăr, expresiv, cu muzicieni din Timişoara şi Belgrad, aflat la început de carieră, cu o abordare expresivă şi rafinată, dar şi pasională a standardelor de blues. Un nume de care, cu siguranță, vom mai auzi mult timp de acum încolo.
ANDREI CERBU & The Crossroads (RO) – Andrei este, cu siguranţă, cel mai bun chitarist al generaţiei sale, premiat, pe lângă concursurile din ţară, şi în Hollywood cu 2 medalii de aur, una de argint şi una de bronz la diverse categorii muzicale. La doar 14 ani are deja experienţa scenelor mari, iar apetitul lui pentru Jimi Hendrix şi Stevie Ray Vaughan l-au determinat să îşi construiască o formulă de trio cu doi muzicieni ieşeni.
În 2017 gazda concertelor din cadrul festivalului va fi tot legendara Cetate de Scaun a lui Ștefan cel Mare unde, la scena principală, vor concerta câte 4 trupe pe seară, vineri 30 iunie și sâmbătă, 1 iulie 2017. Accesul publicului se face în aceste zile începând cu ora 17.00. Locația permite cea mai buna infrastructură pe care a avut-o până acum concertul. Camparea în zona scenei va fi gratuită. Sesiunile de jam session vor avea loc într-unul dintre pub-urile din centrul oraşului, cu capacitate care să permită accesul a 200 de persoane.
Programul include însă trei zile de festival:
Joi, 29 iunie, Esplanada Casei de Cultură, ora 19.00 – Lansarea volumului Singular – A.G. Wienberger, urmată de o sesiune de jam-session în aer liber.
Vineri, 30 iunie, Cetatea de Scaun a Sucevei
Ora 19:00 – Seminarul de Blues
Ora 19:30 – Axis
Ora 20:30 – Trans-Express
Ora 22:00 – A.G. Weinberger
Oscar Wilde Pub – ora 00:30 jam-session
Sâmbătă, 1 iulie, Cetatea de Scaun a Sucevei
Ora 19:00 – Andrei Cerbu & The Crossroads
Ora 19:30 – Marius Dobra Band
Ora 20:30 – Joe Rusi
Ora 22:00 – Matt Schofield
Oscar Wilde Pub – ora 00:30 – jam-session
Intră acum și în grupul de