Intră acum și în grupul de
Clădirile vechi ale administrației Salinei de la Cacica, dar și monumentele funerare din cimitirul vechi al localității au fost inventariate și documentate în cadrul unui proiect pentru păstrarea și salvarea patrimoniului cultural din Bucovina, desfășurat sub numele de „Bucovina Brunch”.
Astfel, sâmbătă, 22 iulie, la Cacica, sub genericul „Cacica: oameni și sare”, Asociația iaBucovina și Salvează Satul Bucovinean au inițiat și organizat trei ateliere ce au avut ca scop punerea în valoare a unor obiective relevante pentru multiculturalitatea zonei și pentru istoria Bucovinei.
„Un prim atelier a mobilizat tineri arhitecți ai OAR Filiala Nord-Est, coordonați de arhitect Lucian Matei și a avut ca obiectiv măsurarea și documentarea clădirilor vechi ale Salinei Cacica. Un alt grup de voluntari coordonați de reprezentanți ai CERC Turism (USV) a realizat o inventariere a monumentelor funerare (anii 1800-1900) de pe Cimitirul vechi din Cacica, locație martor al diversității etnice și istoriei acestei comunități. Al treilea atelier, coordonat de Pascal Garnier de la Țara Autentică, a realizat marcarea potecii tematice Oameni și Sare, potecă ce pornește din apropierea Bisericii Catolice și conduce turiștii prin istoria și specificul satului, cu ajutorul a cinci panouri de interpretare turistică, montate în 2016 de către ADER cu sprijinul Primăriei Cacica. După finalizarea activității celor trei ateliere, voluntarii au participat la masa pregătită de localnici, într-una din gospodăriile din vatra satului”, au informat inițiatorii proiectului, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a mai arătat că rezultatele atelierelor vor permite formularea de propuneri de punere în valoare a celor două locații: clădirile salinei și cimitirul vechi, din dorința de a evidenția și conserva cele două puncte relevante pentru turismul cultural și zestrea multiculturală a Bucovinei.
Prima ediție a proiectului Bucovina Brunch a fost organizată în colaborare cu ADER (Asociația de Dezvoltare Economică și Regională Suceava), iaBucovina, APT Bucovina (Asociația pentru Turism Bucovina), sprijiniți de Salina Cacica, Parohia Bisericii Catolice din Cacica, Centrul de resurse și Cercetare în Turism (CERC Turism Universitatea Ștefan cel Mare Suceava), Uniunea Germanilor Bucovineni din Rădăuți și Access Travel.
Conform inițiatorilor, proiectul Bucovina Brunch va fi organizat și în alte locații din Bucovina, reprezentative pentru patrimoniul material și imaterial al zonei.
(Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de